Лагард каза, че има още накъде да се вдигат лихвите

Вони Куин, Bloomberg News

10:30 | 4 ноември 2022
Обновен: 13:52 | 4 ноември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард каза, че има още накъде да се вдигат лихвите заради рекордновисоката инфлация. Лагард каза, че ЕЦБ ще използва целия инструментареум, за да я върне към целта от 2% и че докато има възможност за мека рецесия, няма да е достатъчно само да се потисне инфлацията. Миналия месец цените в еврозоната скочиха с 10,7%.

САЩ и Южна Корея предупредиха Северна Корея, че използването на ядрено оръжие срещу съюзник би било края на режима на Ким. Предупреждението бе направено след серия ракетни тестове на Пхенян, включително в четвъртък на междуконтинентална балистична ракета. Военните министри на САЩ и Южна Корея обявиха във Вашингтон, че разширяват ученията, които Пхенян обяви за провокация.

"Консултирах се с военните и решихме да удължим „Бдителна буря“, нашите отдавна планирани съвместни учения, за да засилим още повече готовността си и интероперативността си", каза Лойд Остин, министър на отбраната на САЩ.

Източници казаха на Bloomberg ЕС разглежда възможността да използва милиарди от активите на руската централна банка, за да помогне за възстановяването на Украйна. Дебатите са на ранен етап и правните експерти разглеждат вероятностите. Търси се начин да се използват около 300 млрд долара от резервите на руската централна банка, замразени от ЕС и други съюзници.

Състоянието на бившия премиер на Пакистан Имран Кан е стабилно след операция по изваждането на парче от куршум. В сряда Кан бе прострелян в крака на митинг в източната провинция Пенджаб. Неговата партия каза, че Кан обвинява за нападението премиера Шахбаз Шариф и администрацията му. Правителството на Шариф осъди инцидента и нареди разследване. Полицията обяви, че един човек е бил убит на митинга.