Британците започват да се питат дали Брекзит беше правилен избор

Дори след години на разделение и нападки изглежда, че Великобритания все още има нужда да говори за Брекзит.

20:35 | 23 ноември 2022
Автор: Елън Милиган,Алекс Уикъм,Филип Алдрик
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Повече от 6 години след като гласува да напусне Европейския съюз, Обединеното кралство се изправя пред продължителна рецесия, жестока криза с разходите за живот и недостиг на работници. Традиционното обръщение трябваше да подготви хората за години на по-високи данъци и по-малко пари за публични разходи.

Мрачните прогнози отново възродиха дебата за Брекзит, който преди беше ахилесовата пета в политиката на Консервативната партия и за който мнозина смятаха, че е приключил окончателно с подписването на споразумение за свободна търговия по Коледа 2020 г.
Дни след като бяха принудени да приемат мащабни промени във фискалната политика, през изминалия уикенд привържениците на Брекзит се сблъскаха с публикация в Sunday Times, в която се казваше, че високопоставени фигури в правителството на премиера Риши Сунак се стремят към по-близки отношения с Европейския съюз "в швейцарски стил".

Езикът разгневи хардлайнерите, които се противопоставят на всичко, което изтъргува новоспечелените регулаторни свободи на Великобритания. И все пак самият факт, че тази възможност е била публично спомената - и приписана на високопоставен правителствен източник - е отклонение от бомбастичната ера на Борис Джонсън "да си вземеш тортата и да я изядеш" или от краткотрайната визия за ниски данъци на неговия наследник Лиз Тръс.

Финансовият министър Джеръми Хънт е заявил в личен разговор, че Обединеното кралство трябва да се стреми към по-тясно търговско споразумение с ЕС, в съответствие с доклада на Sunday Times, заявиха няколко високопоставени правителствени фигури, запознати с мисленето му. Един от първите признаци на недоволство от Хънт в лагера на Сунак един от високопоставените служители разкритикува министъра, че се е изказал твърде свободно.
Говорител на Хънт отказа да коментира. Възгледите на Хънт са били интерпретирани  погрешно от медиите, твърдят хора, запознати с мисленето му.

Променящи се времена

И все пак тонът на Хънт отразява промяната в обществените нагласи, като ново проучване, наблюдавано от британския изборен гуру професор Джон Къртис, показва, че британците отхвърлят Брекзит с 57% срещу 43%. Миналата седмица YouGov Plc съобщи, че рекордните 56% от анкетираните сега смятат, че Брекзит е бил погрешен. Около 19 % от гласувалите за Брекзит сега съжаляват за избора си, заяви YouGov.

"Налице е постепенна, бавна ерозия на подкрепата за Брекзит", заяви в интервю Къртис, професор по политика в университета Стратклайд.

Настоящото правителство, което управлява от 12 години, просто вече не е много популярно, отбелязва Къртис, и е изправено пред демографски проблем. "С всяка кохорта от 18-годишни, които влизат в избирателната система, се увеличават хората, които подкрепят ЕС."

Засега обаче Брекзит продължава да разделя достатъчно, за да накара министър-председателя - дългогодишен брекзитър, който подкрепи Vote Leave през 2016 г. - да направи изявление в понеделник.

"Под мое ръководство Обединеното кралство няма да преследва никакви отношения с Европа, които разчитат на привеждане в съответствие със законите на ЕС", заяви Сунак на годишната конференция на Конфедерацията на британската индустрия. Според него свободата на регулиране е "важна възможност на Брекзит".

Ясното и бързо опровержение на Сунак беше приветствано от Дейвид Фрост, който беше водещ преговарящ на Борис Джонсън и нарече забележките на Сунак "добре дошли и успокояващи".

Други обаче не бяха толкова убедени. В съобщение до групата WhatsApp на консервативните депутати в неделя, видяно от Bloomberg, бившият министър от кабинета Саймън Кларк каза на колегите си, че Министерството на финансите има "отдавнашна амбиция" да приведе Обединеното кралство в съответствие с правилата на ЕС, за да си осигури икономическа полза от достъпа до неговите пазари.

Парламентарната аритметика също е от значение. Много депутати от Консервативната партия, избрани през 2019 г., са за Брекзит, което прави малко вероятни всякакви нови увертюри към Брюксел преди следващите избори, които трябва да се проведат до януари 2025 г., заявиха многобройни тори. Депутатите брекзитъри ще се опитат да свалят Сунак, ако той се опита да направи това, твърди един от депутатите.

Независимо от всичко, Европейската изследователска група на твърдолинейните привърженици на Брекзит, която беше трън в очите по време на премиерството на Тереза Мей, вече не е онази сила, която някога беше. Някогашният ръководител на групата Стив Бейкър сега е министър, а миналия месец групата не можа да постигне съгласие кого да подкрепи за министър-председател.

Малцина очакват драстична промяна в политиката в близко бъдеще. Участниците в продължаващите преговори за статута на Северна Ирландия след Брекзит както от страна на Обединеното кралство, така и от страна на ЕС, бяха изненадани от съобщенията, като един от дипломатите на ЕС заяви, че не се предлага споразумение в швейцарски стил. Двама източници от ЕС заявиха пред Bloomberg, че според тях предложението има за цел да провери апетита в Обединеното кралство - и в Консервативната партия - за задълбочаване на икономическите отношения между Обединеното кралство и ЕС.

Неспокойни времена

На фона на все по-мрачния икономически контекст този въпрос става все по-актуален, а експертите често говорят публично за последиците от Брекзит.

Миналата седмица бившият ръководител на Английската централна банка Майкъл Сондърс заяви пред телевизия Bloomberg, че "икономиката на Обединеното кралство е трайно увредена от Brexit".

Миналата сряда настоящият ръководител на политиката на Английската централна банка Свати Дингра заяви пред законодателите: "Вече е безспорно, че наблюдаваме много по-голямо забавяне на търговията в Обединеното кралство в сравнение с останалия свят".

Излизането от

Според Службата за бюджетна отговорност Брекзит ще намали БВП на Обединеното кралство с 4% в дългосрочен план. Анализ на Bloomberg Economics показва, че Обединеното кралство изостава от търговските резултати на други големи държави преди пандемията - и не успява да се включи напълно във възстановяването след това.

По данни на ОИСР икономическият растеж е по-силен от този в Италия и Германия. Но при измерването на жизнения стандарт в най-големите европейски икономики само Испания се е представила по-зле от Обединеното кралство.

Стандартът на

Пазарите също пострадаха. Лирата поевтиня с 10,5% спрямо търговско-претеглената кошница от валути, с 20% спрямо долара и с 11% спрямо еврото. По-рано този месец Парижката борса изпревари Лондонската фондова борса по пазарна стойност. През 2016 г. общата стойност на британските акции беше с 1,5 трилиона долара повече от тези на френските.

Волатилността разтревожи бизнеса, който изнемогва заради инфлацията, която достига най-високите стойности от над 40 години, а същевременно има трудности с наемането на персонал в условията на свит пазар на труда.

По време на конференцията на CBI Сара Полард, главен финансов директор на PZ Cussons Plc, заяви, че Brexit има "много ясно въздействие върху достъпа до специалисти и доверието на потребителите". Едно по-тясно "обвързване с Европа" би създало повече "устойчивост и жизненост" в икономиката, каза Полард.