От Брекзит насам Великобритания има само две нови търговски споразумения

Проф. Димитър Хаджиниколов, преподавател в катедра "МИО и Бизнес" в УНСС, в ефира на предаването “В развитие”, 24.09.2021

15:06 | 24 септември 2021
Обновен: 17:25 | 1 октомври 2021
Автор: Георги Карамфилов

Борис Джонсън се нуждае отчаяно от някакъв външнополитически и външнотърговски успех. Причината е, че един от основните аргументи в полза на Брекзит е свободната външнотърговска политика, която Обединеното кралство ще може да води. Сега премиерът на Великобритания трябва да демонстрира успехите на тази стратегия. Това заяви проф. Димитър Хаджиниколов, преподавател в катедра "МИО и Бизнес" в УНСС, в ефира на предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

“До сега Обединеното кралство има около 70 споразумения, но те продължават досегашния режим, който датира от Европейския съюз. Нови и независими споразумения Великобритания има само с Япония и Австралия.” 

Проф. Хаджиниколов заяви, че статистиката за вноса и износа на САЩ сочи, че износът към Обединеното кралство е 70 млрд. долара годишно. В съпоставка износът на Съединените щати към Германия също е в този диапазон, но вноса от там е огромен. Това означава, че Великобритания и по-скоро търговията с нея не е от такова значение за Байдън. 

“За Съединените щати е най-важно да регулират нещата с Германия и Европейския съюз, за да има възможност да разшири износа там и да намали големия си дефицит, който през 2019 г. бе 230 млрд. долара.”

Международният експерт посочи, че Обединеното кралство не представлява никакъв сериозен проблем за външната търговия на САЩ и Байдън няма причина да предприема някакви срочни действия.

“Според мен, Байдън има доста по-важни задачи. За него е много по-важно какво става с двата пакета за 1.5 трлн. долара за инфраструктура и 3.5 трлн. долара за социални съпътстващи програми. За Джо Байдън е от огромно значение и да помири враждуващите крила в неговата собствена партия.”

Според проф. Хаджиниколов, Великобритания ще трябва да изчака поне до 2023 г. преди САЩ да приоритизират търговски сделки с тях. Преди всичко в Съединените щати предстоят междинни избори за Конгрес, а след това тепърва ще се доизясняват търговските отношения с ЕС. Това протакане няма да има някакви фатални последствия, освен че Джонсън няма да постигне този външнополитически успех. 

“Икономиките на САЩ и Великобритания са толкова интегрирани от гледна точка на инвестиции и капиталови потоци, че няма нищо да се случи във външнотърговски план освен загуба на имидж за английския премиер.

Преподавателят по международни отношения определи падането на добива на природен газ от Северно море като основна причина за енергийната криза на Острова. 

Вижте целия разговор във видеото

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук