Почти половината британци смятат, че Брекзит се е провалил

Проучването на Savanta ComRes установи, че 52% от британците смятат, че Брекзит е постигнал много малко, докато 36% са на мнение, че излизането от ЕС е било правилно решение

18:22 | 6 октомври 2021
Обновен: 10:58 | 7 октомври 2021
Автор: Георги Карамфилов
Снимка: Depositphotos
Снимка: Depositphotos

Малко над половината пълнолетни граждани от Обединеното кралство твърдят, че напускането на ЕС е било провал. Това показва ново проучване на общественото мнение, публикувано във вторник. Проучването на Savanta ComRes установи, че 52% от британците смятат, че Брекзит е постигнал много малко, докато 36% са на мнение, че излизането от ЕС е било правилно решение, пише Euroactiv. 

Пет години по-късно след референдума, който се проведе през юни 2016 г. и на който британците гласуваха да напуснат ЕС, обществените нагласи остават почти непроменени. Ситуацията в Кралството остава разединена, като половината британци са на мнение, че трябва да се проведе нов референдум за членство в блока.

Резултатите от проучването, в което са участвали над 2000 души, показват, че значителна част от привържениците на Брекзит и консервативната партия са дълбоко затруднени от живота извън ЕС. 26% от гласувалите за Брекзит и ⅓ от електората на консерваторите заявяват, че излизането от блока е било грешно решение.

Всеки пети от избирателите на партията на Борис Джонсън казва, че опит за повторно присъединяване към ЕС би подобрил шансовете на консерваторите на следващите избори. В понеделник британският министър по въпроси, свързани с Брекзит, Дейвид Фрост каза по време на конференция на Консервативната партия, че „кошмарът от членството ни в ЕС е приключил“, като добави, че „британският Ренесанс е започнал“.

Това послание все още има намира привърженици сред повечето избиратели на Консервативната партия, от които около трима на всеки пет казват, че напускането на ЕС е било успешно. Междувременно проблемите във веригата на доставки, включително недостигът на шофьори на камиони, за които се смята, че са следствие от Брекзит, доведоха до недостиг на бензин в Обединеното кралство, който продължава вече трета седмица.

Привържениците на лейбъристите и либералните демократи са повече от три пъти по-склонни да кажат, че Брекзит се е провалил. В момента нито една от големите британски партии не подкрепя присъединяването към ЕС, а опозиционната Лейбъристка партия изключва плановете за присъединяване към единния пазар.

Привържениците на лейбъристите и либералните демократи казват с разлика две към едно, че ако Консервативната партия подкрепи членството в ЕС, това ще увеличи шансовете им при следващите избори, вместо да ги влоши.

Отношенията с ЕС обаче остават трудни на фона на опасенията относно прилагането на новото Споразумение за търговия и сътрудничество и протокола за Северна Ирландия, който Обединеното кралство иска да постави на преден план отново.