Защо след Брекзит Великобритания се оказа изолирана и уязвима?

Обещанието, дадено от британския премиер за поемане на повече контрол върху държавата след Брекзит, отстъпи място на преобладаващото чувство за икономическа изолация

14:42 | 4 октомври 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

На бензиностанциите има безкрайни опашки от автомобили. Ядосани шофьори, които искат да си набавят гориво, се карат помежду си. На рафтовете в магазините няма налични хранителни продукти. Благотворителна организация предупреждава, че удвояването на сметките за отопление ще принуди милион домакинства да разчитат на допълнителни одеяла, за да се стоплят през зимата, пише Bloomberg.

Това трябваше да бъде годината, в която Обединеното кралство да се освободи от Европейския съюз и да се представи като независима страна, която може да предостави на служителите и компаниите ползите от новата британската политика. Това обаче не се случи.

Тази седмица Консервативната партия на премиера Борис Джонсън се събира на годишната си конференция. Обещанието, дадено от британския премиер за поемане на повече контрол върху държавата след Брекзит, отстъпи място на преобладаващото чувство за икономическа изолация.

Увеличаващата се енергийна криза в страната принуди правителството да разположи войници, които да карат цистерните с гориво. В същото време доставчиците на енергия са заплашени от фалит, а хората изкупуват продуктите в магазините, докато кризата с Covid-19 продължава.

Междувременно паундът се търгуваше като валута от развиващите се пазари, а не като стабилна валута от Г-7. Управителят на Английската централна банка Андрю Бейли има задачата да измисли как да повиши лихвените проценти, за да овладее инфлацията, без да задушава икономиката.

Най-голямата лобистка група за бизнес Конфедерацията на британската индустрия призова Джонсън да създаде спешна работна група за справяне с недостига на доставки и ежедневните разходи. Страната е изправена пред „перфектна инфлационна буря“, която може да вкара икономиката в рецесия през следващата година, според Gavekal Research. Мениджърите на дребно прогнозират, че цените на храните ще се покачват с 5% до края на годината.

Непосредствените предизвикателства, пред които е изправено Обединеното кралство, произтичат от загубата на работна ръка след излизането на страната от ЕС. Недостигът на превозвачите на камиони поражда страхове не само за играчки или пуйки за Коледа, но и дали хората ще имат достатъчно гориво и храна през тази зима.

На 25-ти септември правителството заяви, че планира да издаде краткосрочни визи за шофьори на камиони и животновъдите. Бизнесът казва, че това няма да бъде достатъчно. В неделя Джонсън заяви, че Великобритания няма да използва имиграцията, за да реши проблемите си с недостига на работна ръка. Има и дефицити на хора в различни индустрии - от земеделие и месо до хотелиерство.

Последиците от Брекзит са видими. Транспортирането на камион с хладилници във Великобритания от Италия например струва близо 25% повече, отколкото преди излизането на страната от ЕС. От януари камионите, пристигащи на границите на Обединеното кралство, ще бъдат изправени пред нов митнически контрол, а хранителните продукти ще бъдат обект на тежки документационни правила, които ще влязат в сила през следващия юли.

Британските домакинства се изправени пред недостига на природен газ за отопление и производство на електроенергия. Цените на вътрешния газ се увеличиха повече от четири пъти през тази година. По-студената и по-дълга от средната зима доведе до изчерпване на запасите в Европа, докато Русия изнасяше по-малко за континента.

Снимка Великобитания

Ситуацията би могла да се облекчи, ако бъде бъде пуснат спорният газопровод „Северен поток 2“, който свързва Русия с Германия през Балтийско море. Последният кръг от политически спорове все още стои на пътя му. Най-доброто, за което могат да се надяват британците, е времето през зимата да бъде с няколко градуса по-топло.

Активистите за Брекзит, водени от Джонсън, признават, че приспособяването към развода след повече от четири десетилетия брак с ЕС ще отнеме време. Никой нямаше как да предвиди, че ще има и пандемия.

Бизнесът е станал твърде зависим от евтина чуждестранна работна ръка, според привържениците на Брекзит. Тъй като има по-малко хора, заплатите в секторите са се увеличили. Но без достъп до свободно движение на работници в рамките на ЕС, броят на шофьорите във Великобритания е спаднал с повече от една трета по време на пандемията, показват данни на Службата за национална статистика.

Супермаркети като Waitrose са увеличили заплащането за нови превозвачи, като предлагат бонуси, за да привлекат нови служители. Структурните промени в икономиката се оказват по-болезнени и трайни от очакваното.

Снимка Великобитания

Недостигът на работна ръка удря всяка част от веригата за доставки на храни, от млечни продукти до преработка на морски дарове и зеленчуци, според Джеймс Уидърс, главен изпълнителен директор на Scottish Food & Drink. Бизнесът се бори от липсата на транспорт за храна, както и от недостига на персонал, който да го опакова, каза той.

Великобритания след

Една четвърт от прогнозирания 400 000 недостиг на водачи на камиони в Европа засяга Великобритания. Това е така, защото по-строгите визови правила означават, че напусналите по време на пандемията имат проблеми да се върнат след Брекзит. Има и закъснения за шофьорски изпити за хората, които искат да получат шофьорска книжка.

В отговор Министерството на транспорта предостави 5000 визи с валидност 3 месеца за водачите на тежкотоварни превозни средства от ЕС за храна и гориво. В допълнение бяха облекчени изискванията колко време на ден могат да карат шофьорите. Те бяха намалени от 11 на 9 часа.

Британският консорциум за търговия на дребно заяви, че това ще представлява само около една трета от шофьорите, необходими само супермаркетите да работят с пълен капацитет преди Коледа.