Риши Сунак е в капана на гражданската война на торите

Премиерът е принуден да отблъсква атаките в партията си, а лейбъристката опозиция унищожава резултатите на торите от 2010 г. насам

15:30 | 26 ноември 2022
Обновен: 15:40 | 26 ноември 2022
Автор: Мартин Ивенс
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Когато Алиса на Луис Карол казва, че не може да вярва в невъзможни неща, Бялата кралица дава отговора на умния политик: "Смея да твърдя, че не си имала много практика. Понякога съм вярвала в шест невъзможни неща преди закуска."

Риши Сунак, прагматичният нов министър-председател на Обединеното кралство, също не вярва в невъзможни неща. Няколко влиятелни фракции в управляващата Консервативна партия обаче искат няколко противоречиви неща "преди закуска" - и още по-голямо предизвикателство, преди следващите общи избори след две години. 

Премиерът е принуден да отблъсква атаките в партията си, докато лейбъристката опозиция под ръководството на Кийр Стармър, оживена от преднината си от 20 пункта в проучванията на общественото мнение, се опитва да унищожи резултатите на торите от 2010 г. насам.  Той разполага с достатъчно материал - реалният разполагаем доход ще намалее със 7,1 % през следващите две години. При равни други условия това означава изборна гибел за партията, която е на власт през последните 12 години.

Сунак наистина е попаднал в капана на един порочен кръг. Той е критикуван от мнозина в партията си за това, че ръководи икономика с "високи данъци и нисък растеж". Затова министър-председателят предлага да я стимулира, като строи повече жилища и заобикаля тесните места на пазара на труда чрез имиграция. За съжаление, въпреки че партийната му база приема диагнозата, тя отхвърля и двете средства за защита. 

Премиерът също така знае, че търговските споразумения след Brexit не са компенсирали загубата на достъп до европейския единен пазар. И все пак всеки разговор за съживяване на търговията и инвестициите чрез споразумение с Брюксел се посреща с вой за предателство от страна на десните тори, които се придържат към визията за "чист Brexit".

Ядосани от увеличението на данъците в есенното изявление и плановете за свиване на икономиката, много от разколебаните консерватори копнеят да поставят ракетни ускорители на растежа. По този въпрос им съчувствам. Защо да се намалява търсенето в условията на спад - неизбежният ефект от повишаването на данъците? По този въпрос може да се потърси достоен аргумент. Депутатите от торите обаче изглеждат по-заинтересовани от откриването на редица бойни фронтове както в лявото, така и в дясното крило на партията. Във вторник вечерта бунтарите успешно спряха плана на правителството за изграждане на 300 000 жилища годишно - напълно условна цел, постигната за последен път преди 45 години. Но в този процес те атакуваха основния принцип на предизборната кампания на Сунак - да възстанови репутацията на партията сред бъдещите собственици на жилища.

Много икономисти твърдят, че жилищното строителство е най-добрият начин за стимулиране на активността в условията на рецесия. Точно това се случва по време на Голямата депресия през 30-те години на ХХ век. Във всеки случай страната се нуждае от изграждане на нови жилища на достъпни цени за младите хора. Ако те не могат да се качат на пазара на жилища, ще гласуват за лейбъристите. Сунак знае това дълбоко в сърцето си. Електоралната карта на Лондон през последните години се оцвети в червено за лейбъристите, защото наемите и цените на жилищата са твърде високи. В национален мащаб гласоподавателите на възраст под 50 години са се отдръпнали от торите.

Бунтарите обаче отразяват в по-голяма степен своите избиратели. Тези гласоподаватели NIMBY (not in my backyard - не в моя двор) се възмущават от новите строежи върху зелени площи, които ще им закрият гледката. По принцип всички са съгласни да се строи на кафяви терени в градовете с ниска гъстота на населението в Обединеното кралство. Но тогава лидерът на разбунтувалите се - бившият министър на околната среда Тереза Вилиърс - също настоява, че правителството не трябва да "урбанизира и предградията", където може да строи Сунак?

Ако министър-председателят не може да наложи своя национален режим на планиране срещу собствените си депутати, бих му предложил да стесни амбициите си до по-ограничена, но може би по-постижима цел.

Сунак трябва да се хвърли в развитието на процъфтяващия високотехнологичен триъгълник Оксфорд-Кембридж-Лондон, където растежът понастоящем е възпрепятстван от ограниченията в планирането. В миналото един министър от кабинета, Майкъл Хеселтайн, беше натоварен с огромни правомощия да съживи пристанищните райони на Ливърпул и столицата. Той постигна впечатляващ успех. Една подобна инициатива, компенсирана от планове за обновяване на постиндустриалния Север, би могла да донесе големи икономически ползи при по-малка политическа цена.

Службата за бюджетна отговорност, която проверява домашните работи на правителството в областта на данъците и разходите, прогнозира, че увеличаването на имиграцията ще насърчи икономическата активност и ще заобиколи тесните места на свития пазар на труда. Конфедерацията на британската индустрия и лобито на земеделските производители искат работници от чужбина, за да запълнят свободните работни места. 

Това обаче открива още един фронт на борба. Ключово искане на Brexit беше контролът върху имиграцията, като се сложи край на свободното движение на хора в Обединеното кралство от Европейския съюз. Официалните данни, публикувани в четвъртък, показват, че нетната миграция в Обединеното кралство е достигнала 504 000 души през годината до юни. След Brexit броят на мигрантите всъщност се е увеличил. Гласоподавателите за Brexit са ядосани от този приток.

Масовата миграция от своя страна превръща кризата на Сунак в тревожен порочен кръг: нарастването на населението увеличава търсенето на жилища. В един от докладите на Министерството на жилищното строителство отпреди четири години се изчислява, че за 25-годишен период от 1991 г. насам цените са се повишили с 20 %. 

Ако лидерът на торите иска да се измъкне от този капан, той трябва да се справи с недостига на работна ръка при източника. Повече от пет милиона възрастни са икономически неактивни в Обединеното кралство - брой, който е нараснал с още 600 000 след пандемията. Някои от тях са неработоспособни поради дългосрочни физически и психически увреждания, но много от тях са здрави - и трябва да бъдат стимулирани да се върнат на пазара на труда.

Сунак трябва или да накара повече хора да се върнат на работа и да намали броя на имигрантите, или да позволи масовата имиграция да продължи, но да построи повече жилища за настаняване на новодошлите. Вместо това в Обединеното кралство има както повече мигранти, така и инфлационен недостиг на жилища.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие изчислява, че Обединеното кралство ще пострада повече от по-голямата част от развитите страни по време на кризата. Бариерите пред търговията с ЕС очевидно са пречка за растежа, но когато неназовани източници съобщиха на The Sunday Times, че правителството обмисля сделка с Брюксел в швейцарски стил, десницата на Консервативната партия възнегодува.

Няма значение, че на масата за преговори няма швейцарски вариант. Във всеки случай нито торите, нито Лейбъристката партия в момента подкрепят това, което би включвала подобна сделка: плащане в бюджета на ЕС, присъединяване към върховенството на европейската съдебна система и допускане на свобода на миграцията. И все пак известно намаляване на търговските търкания би било добре дошло. Сунак, въпреки че е убеден привърженик на Brexit, е по-удобен партньор в преговорите с Брюксел, отколкото двамата му преки предшественици Лиз Тръс и Борис Джонсън (и двамата водят поредния бунт срещу Сунак, фокусиран върху противопоставянето им на сухоземните вятърни паркове). 

В действителност Сунак е изправен пред един нечестив съюз на твърдоглави напускащи и оставащи, които всъщност не искат да осъществят прагматичен Brexit. Заклетите привърженици не искат никакъв компромис с ЕС. Оставащите искат повторно провеждане на референдума. Новият лидер начело е симпатичен, избягващ конфликти политик, но избягването на всички скандали е невъзможно. Премиерът скоро ще трябва да избере къде да се изправи срещу собствените си вътрешни врагове. И ако не успее да им предложи проблясък на икономически растеж, шансовете за съживяване намаляват с всеки изминал месец.