ОИСР: Паричната политика трябва да продължи да бъде решаваща

Алваро Перейра, главен икономист на ОИСР

13:18 | 24 ноември 2022
Преводач: Петя Кушева

Като цяло изтъкнахте, че това е наистина енергийна криза, което не е задължително начина, по който всички останали биха я формулирали. Те биха я разглеждали като пандемична криза. Биха я възприели като криза на свободните пари от десетилетия, която е прекъсната. Разглеждат я като инфлационна криза, в по-широк план. Защо я разглеждате през призмата на енергетиката?

На първо място, енергийната криза е пряка последица от руската агресия в Украйна, което доведе до бавен растеж и повишаване на цените навсякъде. Виждаме, че още преди войната цените започнаха да се покачват. Така че сте напълно права за това. Но очевидно инфлацията стана много по-широко разпространена, по-утвърдена. И също така натискът се засили след войната. И имаме, според мен, много интересна оценка в нашата прогноза, която се опитва да види дали това се дължи най-вече на шока на предлагането или е предимно заради шок от страна на търсенето.

Е, ако е започнало като шок на предлагането точно сега, в много страни от ОИСР можете да видите, че това наистина няма значение. Всъщност това е търсене и предлагане, и в някои страни като Обединеното кралство факторите на търсенето сега оказват по-голямо влияние отколкото факторите на предлагането.

И така, сега говорим за много голяма инфлация в много части на света. Паричната политика трябва да продължи да бъде решаваща. Тя трябва да прави това, което паричната политика трябва да направи, за да се измъкнем от тази ситуация. Мисля, че започваме да виждаме някои положителни знаци в някои части на света.

И така, като цяло казвате, че вероятно китайската икономика ще се възстанови през следващата година, което може да увеличи търсенето на някои стоки, включително енергия. Как ще се отрази на това колко развитите пазари трябва да увеличават лихвите? И трябва ли да се противопоставят на това увеличаване на търсенето, на увеличаването на инерцията, което наблюдаваме че навлиза от изток?

Тази инфлация има огромно въздействие върху доходите на хората. В целия свят има драматична картина на реалните заплати и в целия свят реалните заплати намаляват. Затова се фокусираме толкова много върху това.

Точно сега, ако искате да облекчите болката,, ако искате тя да бъде кратка, абсолютно задължително е да продължим борбата срещу инфлацията.  Ако икономиката започне да се възстановява, както очакваме през втората половина на следващата година, тогава със сигурност това ще окаже малко по-силен натиск върху цените.

Но мисля, че докато паричната политика продължава и остава твърда в борбата с инфлацията, ние ще можем да имаме по-ниска инфлация занапред.