Лондон и Брюксел направиха пробив за търговията на Северна Ирландия след Брекзит

ЕС се съгласява да използва търговската база данни на Обединеното кралство с напредването на преговорите за Брекзит

10:41 | 10 януари 2023
Обновен: 12:02 | 10 януари 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейският съюз се съгласи да използва базата данни на Обединеното кралство за проследяване на стоки, движещи се от Великобритания към Северна Ирландия, първият знак за напредък в дългогодишен спор относно правилата за търговия след Брекзит.

Споразумението беше финализирано на обяд между външния министър на Обединеното кралство Джеймс Клевърли и заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович в понеделник, според съвместно изявление.

ЕС завърши тестването на базата данни, предложена от Обединеното кралство миналата година, и предложи няколко области за подобрение, каза човек, запознат с въпроса. Обединеното кралство се съгласи да работи по тази обратна връзка, добави лицето.

Работата по въпроса с базата данни беше „критична предпоставка за изграждане на доверие и осигуряване на сигурност и предостави нова основа за дискусии между ЕС и Обединеното кралство“, се казва в изявлението.

Развитието е първото преодоляно препятствие, откакто преговорите започнаха отново миналата година след осеммесечен застой. Въпреки че е техническа стъпка, сделката за база данни ще събуди надежди за по-нататъшно споразумение относно търговските потоци и може да помогне за намаляване на митническите проверки между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство.

Червена линия

Напредъкът в понеделник беше постигнат, след като настроението около преговорите се подобри през последните седмици, повишавайки надеждите за сделка за разрешаване на по-широката безизходица в Северна Ирландия. Говорителят на министър-председателя Риши Сунак, Макс Блейн, каза късно в понеделник, че това е „важна стъпка напред“, въпреки че преговорите още не са навлезли в окончателните си етапи, като други важни въпроси все още не са разрешени.

По-рано Блейн каза, че страните искат да постигнат споразумение, което работи в дългосрочен план, вместо да работят към конкретен краен срок, като 25-ата годишнина, през април, от мирното споразумение за Северна Ирландия.

Нерешените въпроси включват несъгласие относно управлението на Северна Ирландия, като Обединеното кралство настоява Съдът на Европа да бъде лишен от ролята си в уреждането на спорове за Брекзит в региона. Това си остава червена линия за ЕС.

Разрешаването на проверки на стоки обаче се разглежда като предпоставка за спорове. Един от тях произтича от първоначалната сделка за Брекзит, когато двете страни се съгласиха да избегнат сухопътна граница на остров Ирландия. Механизмът за това на практика постави граница в Ирландско море и позволи на Северна Ирландия да остане в единния пазар на блока.