Прогнозата на Microsoft доведе до първи двудневен спад за биткойн през 2023 г.

Биткойнът и измерителят на 100-те най-големи токена загубиха над 60% през миналата година, засегнати от нарастващите разходи по заемите и поредицата от сривове на крипто компании

11:25 | 25 януари 2023
Обновен: 11:35 | 25 януари 2023
Автор: Джоана Осингър
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Биткойнът е напът да отбележи първия си двудневен спад в цената от началото на годината след разочароващата прогноза за приходите на технологичната компания Microsoft Corp., която влоши настроенията на инвеститорите.

Най-големият токен загуби 2,5% в първите часове на търговската сесия в сряда и се търгуваше за около 22 650 долара към 8ч. българско време в Лондон, след като се поевтиня и по време на американската сесия. Редица по-малки монети, от Ether до Cardano и Avalanche, също бяха на червено.

Цифровите активи са сред многото, които поскъпнаха в началото на 2023 г. заради залозите, че централните банки ще забавят или дори ще отменят повишаването на лихвените проценти през следващите месеци. Но тази позиция е уязвима за обрати, например ако на заседанието си следващата седмица Федералният резерв охлади миролюбивите очаквания поради продължаващата борба с инфлацията.

Ограничаване на

Разочарованието от прогнозите на Microsoft се пренесе и върху криптовалутите, които все още са доста силно взаимосвързани с технологичните акции, според Тони Сикамор, пазарен анализатор в IG Australia Pty.

"От началото на годината при рисковите активи ситуацията беше почти като да се опитваш да задържиш топка под водата", каза той. "Сега пазарът се замисля колко още да ги натиска".

Внезапното покриване на къси позиции, което вероятно е помогнало за скока на биткойна с 36% този месец, също може да се забави, каза Хейдън Хюз, главен изпълнителен директор на платформата за социална търговия Alpha Impact.

"Цените започнаха да се обръщат, тъй като хедж фондовете отново влязоха на къси позиции, след като си взеха почивка през уикенда", каза той.

Техническа пречка

Кейти Стоктън, основател на Fairlead Strategies LLC, изследователска фирма, фокусирана върху техническия анализ, очаква значителна съпротива за биткойна на ниво около 25 000 долара. Това е ниво, на което токенът е бил за последно през август.

В бележка от тази седмица Стоктън заяви, че е "неутрална в средносрочен план при завръщането на условията на свръхпокупка" за биткойн.

Биткойнът и измерителят на 100-те най-големи токена загубиха над 60% през миналата година, засегнати от нарастващите разходи по заемите и поредицата от сривове на крипто компании. Общата пазарна стойност на дигиталните токени се е възстановила на около 250 млрд. долара през януари, според данни на CoinGecko.