Биткойн потъва с още 70% и други рискове за 2023 г. според Standard Chartered

Търсенето може да премине от биткойн като дигитална версия на златото към истинското злато

11:21 | 5 декември 2022
Автор: Джоана Осингер
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Според Standard Chartered спекулантите, които се придържат към мнението, че проблемите с криптовалутата са приключили, са изложени на риск от грубо пробуждане през 2023 г.

По-нататъшен спад на биткойн от около 70% до $5000 през следващата година е сред „изненадващите“ сценарии, които пазарите може да „подценяват“, пише глобалният ръководител на отдела за изследвания на банката Ерик Робъртсен в бележка в неделя.

Търсенето може да премине от биткойн като дигитална версия на златото към истинското злато, което ще доведе до 30% рали на метала, каза още Робъртсен.

Този възможен резултат включва обръщане на повишенията на лихвените проценти, тъй като икономиките срещат повече трудности и повече "криптофалити и срив в доверието на инвеститорите в цифровите активи“, добави Робъртсън.

Той подчерта, че не прави прогнози, а вместо това описва сценарии, които са съществено извън текущия пазарен консенсус.

Въпросът какво точно предстои за цифровите активи вероятно никога не е бил по-труден за отговор след колапса на FTX борсата на Сам Банкман-Фрийд и дъщерната търговска къща Alameda Research. Трусовете, разпространяващи се от фалита, заплашват да съборят повече криптокомпании и да влошат цените на токените.

За някои участници голяма част от лошите новини може вече да са отразени в спада с повече от 60% на биткойн и индекс на топ 100 токена през последната година.

„Нашият основен случай е, че повечето принудителни продажби са приключили, но инвеститорите може да не бъдат компенсирани за пазарния риск, възникнал в непосредствена перспектива“, пише Шон Фарел, ръководител на стратегията за цифрови активи във Fundstrat.

Фарел посочи продължаващата несигурност около Digital Currency Group, компанията-майка на закъсалата крипто брокерска компания Genesis. Кредиторите на Genesis търсят варианти, за да се опитат да предпазят брокерската компания от фалит.

Златна перспектива

Робъртсън от Standard Chartered каза, че изненадващият пазарен сценарий на скок на златото, докато криптовалутите отстъпват, може да доведе до нива на ценния метал до 2250 долара за унция.

„Златото ще спечели в бъдеще от проблемите в крипто, с внезапния спад на доверието в крипто екосистемата“, каза Никълъс Фрапел, глобален ръководител на институционалните пазари в ABC Refinery в Сидни.

Криптосекторът продължава да се окопава преди бурята. Например борсата за дигитални активи Bybit планира да съкрати работната си сила с 30%, последното от поредица съкращения, които удариха индустрията.

Може да предстои още болка: около 94% от респондентите в проучването MLIV Pulse на Bloomberg смятат, че фалитът на FTX ще доведе още по-голяма криза, тъй като годините на лесно кредитиране отстъпват място на по-строга бизнес и пазарна среда.

Биткойн за момента е доста стабилен. Най-голямата виртуална монета се повиши с цели 1,8% в понеделник и се търгуваше на триседмичен връх от около $17 340 към 14:35 ч. в Токио. Токени като Ether, Solana и Polkadot също спечелиха.