Биткойн може да падне до $10 000 в "опасния“ криптопазар

Графика на деня, 28.11.2022 г.

14:04 | 28 ноември 2022
Обновен: 14:09 | 28 ноември 2022
Автор: Сувашри Гош и Акшай Чинчалкар
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Бягството от криптосектора и спадът в стойността на биткойн най-вероятно ще продължат, смята Марк Мобиус.

Съоснователят на Mobius Capital Partners LLP каза в интервю в понеделник в Сингапур, че следващата му цел за биткойн е 10 000 долара. Той добави, че не би инвестирал собствените си пари или парите на клиентите си в цифрови активи, тъй като „това е твърде опасно“.

„Криптовалутите ще продължат да съществуват, тъй като има няколко инвеститори, които все още вярват в тях“, каза Мобиус, който е прекарал повече от три десетилетия във Franklin Templeton Investments. „Удивително е как цените на биткойн се задържаха“ въпреки последиците от FTX, добави той.

Хаотичното свличане към фалит на FTX борсата на Сам Банкман-Фрийд и дъщерната търговска къща Alameda Research заплаши пазара на цифрови активи. Притеснението е, че заразата може да събори повече компании в сектора.

Някои крипто коментатори започнаха да споменават нива от $10 000, което би върнало биткойн до нивата, наблюдавани последно през 2020 г., преди токенът да достигне рекорда от почти $69 000 до ноември миналата година.

Данните за опциите от Deribit показват голям брой неизпълнени биткойн пут договори - така наречените отворени лихви - на цена от $10 000 за изтичане в края на декември. Концентрацията на залагания на опции предполага, че инвеститорите в деривативи очакват това ниво да бъде тествано.

Биткойн падна с цели 3,2% в понеделник на фона на лошото настроение на световните пазари и се търгуваше за около $16 200 сутринта в Лондон. Дигиталните активи, вариращи от етер до Dogecoin, също претърпяха загуби. Измерителят на топ 100 крипто монети е загубил около 65% тази година.