FTX и кризата с ликвидността

Ромейн Бостик, Bloomberg

13:52 | 23 ноември 2022
Преводач: Мария Попова

Скорошният срив на крипто борсата  FTX накара мнозина да се запитат не само какво се обърка, но и защо всичко се случи толкова бързо. Отговорът в една дума: ликвидност. Това е гръбнакът на всички пазари.

Да речем, че аз имам консерва боб. Аз смятам, че тя струва два долара, вие смятате, че тя струва два долара, така че правим размяна. Вие получавате каквото искате, аз получавам каквото искам. Просто и ефикасно. Другите хора виждат какво правим и също искат да участват на този пазар. Така всички започват да разменят пари срещу боб. Това е ликвиден пазар. Но един ден, вие решавате, че тази консерва не струва два долара, а нула. Добре, аз пък ще си намеря друг купувач, но той казва: „Защо да плащам два долара за това, когато онзи човек не иска да плаща два долара за него?“

Затова си търся друг потенциален купувач, после друг, и друг и така нататък, но никой не иска да се занимава. Това е порочен кръг! Някой къса веригата и край! Вече няма две страни, вече няма транзакции, ликвидността е изчезнала. Coinbase, Kraken, Binance, FTX – тези платформи са създадени за да осигурят ефикасен пазар на криптовалутите. Но ето го и странния омагьосан кръг: тази ефикасност е почти изцяло основана на това дали вие вярвате и се доверявате на въпросната ефикасност.

Финансовият историк Питър Бърнстийн беше казал, че ликвидността се състои в това дали вие искате да купите това, което аз искам да продам.