Какво предстои за крипто? Кризата от 2008 г. дава някои предположения

Спадовете в криптосвета не са приключили, а тежките регулации са все по-близо, ако историята е ориентир

21:30 | 27 ноември 2022
Автор: Бил Дъдли
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Историята може и да не се повтаря, но със сигурност е показателна. Въпреки че последиците от сривовете в криптосвета няма да са толкова мащабни или тежки, колкото тези от финансовата криза през 2008 г., паралелите между ситуацията тогава и сега са възможност за осъзнаване на нещата, които са се объркали, както и за прогнозиране на това, което предстои, пише Бил Дъдли за Bloomberg.

Всички финансови мании имат някои общи черти. Силните вярвания взаимно се подхранват. По пътя нагоре положителното представяне и спекулациите се смесват, насърчавани от взетите назаем пари. По пътя надолу всичко се случва обратно. Провалите подкопават доверието и участниците бягат, докато цялата система се разпадне.

В началото на новия век основното убеждение беше, че цените на жилищата не могат да се понижат на национална база. Това подкрепи бума на високорисковите ипотечни заеми, доведе до повишаване на цените на имотите, накара собствениците да изглеждащ още по-богати, привлече повече инвеститори и насърчи заемането на още повече средства при все по-несигурни условия. Увеличението на цените доведе до по-голямо предлагане, което предизвика изравняване на цените и след това спад. Когато това се случи, рисковете от високорисковите заеми станаха очевидни, подкопавайки търсенето и отслабвайки цените допълнително. Инвеститорите избягаха, а контрагентите поискаха повече обезпечения, предизвиквайки фалити и допълнително подкопавайки доверието, докато цялото взаимосвързано съзвездие от финансови посредници не се озова на ръба на колапса.

В случая с криптовалутите нагласите бяха, че този нов пазар ще продължава да расте, докато не измести традиционните финанси. Например, токените – издавани от криптоборси (включително FTX) – цената им зависи от постоянния растеж на обемите на търговия. Търговията, от своя страна, зависи от продължаващата вяра в растежа, което пък зависи от повечето търговия. Веднага, щом настъпи колебание, обаче, се стига до верига от загуби - подобно на колапса на стейбълкойна Terra, който удари цялата екосистема, или кризата при Celsius. Провалите на някои компании повлияха на други, което засегна и FTX – доскоро сред най-силните в сектора. Междувременно колапсът на FTX несъмнено ще отслаби допълнително криптоиндустрията.

И така – какво може да ни каже кризата от 2008 г. по отношение на предстоящото за криптосвета?

Първо – спадовете не са приключили. През 2008 г. централните банки и правителствата възстановиха доверието чрез предоставяне на спешна ликвидност и рекапитализиране на финансови институции. Но крипто няма централна банка с адекватни ресурси, а правителствата не гледат на сектора като на системно важен, за да го спасят. Въпреки че може да има затишие или дори рали, нищо не може да повлияе на части от пазара – включително на борси и на други посредници – да се сринат.

Второ – задават се регулации. Освен всичко друго, кризата от 2008 г. доведе до засилване на регулациите на финансовите пазари в САЩ (т.нар. Закон на Дод-Франк, който беше преразгледан по времето на президента Доналд Тръмп, бел.ред.), органи за финансова защита на потребителите, въведоха се стрес тестове за банките и бяха наложени цялостни промени в начина, по който се търгува с деривати. Клиентите на криптосвета ще изискват защита, подобна на тази в традиционните финанси, а натискът върху регулаторите да действат ще се увеличи, тъй като броят на ощетените хора нараства още повече.

Трето, някои бизнес модели ще оцелеят и просперират. Кредитните деривати, които изиграха голяма роля в кризата от 2008 г., остават стабилен, макар и реформиран пазар. Преминаването на Ethereum към нов, по-ефективен модел за обработка на трансакции може да даде устойчивост на системата, позволявайки повишена производителност и по-ниски трансакционни разходи. Сега, когато краткосрочните лихвени проценти са доста над нулата, предлагането на стейбълкойни, обезпечени с лихвоносни резерви на централната банка, се превръща в устойчив бизнес модел, който потенциално осигурява както печалби за емитентите, така и безопасност за потребителите.

Обещанието за децентрализирано финансиране се крие не в спекулативната дейност, свързана с дигиталните токени, а в блокчейн технологията. Тази иновация все още може да се окаже полезна при търговското финансиране, трансграничните плащания и др. Така че - дори и манията да е приключила, не отписвайте тази част от крипто.