Клиенти на FTX, Celsius, Voyager продават вземанията си въпреки големите загуби

Така те ще избегнат чакането от дългия процес по несъстоятелност, който предстои за компаниите

17:30 | 30 декември 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Някои клиенти със сметки, блокирани във фалирали криптоборси, избират да поемат голяма загуба от инвестициите си сега, за да избегнат несигурността от продължителните процеси по несъстоятелност, съобщава The Wall Street Journal.

Стотици клиенти, засегнати от колапсите на FTX, Celsius и Voyager, се стремят да продадат исковете си за вземания въпреки големите загуби. Така няма да им се налага да чакат месеци или дори години, за да стане ясно какво могат да възстановят, след като платформите преминават през процеса по фалит.

Клиенти и други кредитори, държащи приблизително един милиард долара вземания във FTX и около 100 милиона долара вземания от Celsius, са изразили интерес да ги продадат чрез онлайн пазар, управляван от Cherokee Acquisition, брокер и купувач на искове по несъстоятелност, посочват от компанията.

Близо 500 потребители на FTX, Celsius и Voyager са публикували исковете си за вземания, оценени на приблизително 126 милиона долара, за продажба в Xclaim. Тези инвеститори поемат загубата предварително, за да избегнат времето, в което компанията ще преминава през несъстоятелност, тъй като това така или иначе не им гарантира непременно по-добър резултат.

„(Процедурата по несъстоятелност) отнема повече време, отколкото хората могат да се справят“, заяви Владимир Йелисавчич, основател и мениджър на Cherokee Acquisition. „Някои хора се нуждаят или искат парите сега“, отбелязва той.

Основателят и главен изпълнителен директор на Xclaim Мат Седи твърди, че фирмата получава обаждания от кредитори всеки ден. Тъй като повечето потребители на FTX живеят в чужбина, приблизително две трети от подадените искове за FTX идват от кредитори, базирани в Китай, Хонконг и Тайван, пояснява той.

От другата страна на трансакциите хедж фондовете и инвеститорите в проблемни дългове правят пресметнати залози. Фонд мениджъри, включително Contrarian Capital Management LLC, Invictus Global Management и фирмата за инвестиции в цифрови активи NovaWulf Digital Management, са изкупили искове от кредиторите на Celsius или Voyager, показват съдебни документи.

Професионалните управители на активи разполагат с капитал и време да преодолеят фалитите и купуват токени, за които смятат, че имат висок потенциал да поскъпват. Други съображения включват анализ на качеството на токените, които купуват, в случай че не бъдат изплатени след фалита в долари.

Ценообразуването на исковете може да се променя всеки ден. Исковете за фалит на Voyager поевтиняха до 40 цента на Xclaim, след като FTX се срина в началото на ноември и сделката за закупуването на Voyager се разпадна. По-рано те се търгуваха за 64 цента. Исковете на Celsius също поевтиняха от 29 до 19 цента, малко след като FTX подаде молба за фалит.

Досега продажбите представляват само част от сумите, дължими на клиенти на FTX, Celsius и Voyager. Какво могат да си върнат клиентите на FTX след фалит  не е известно и случаят е по-сложен, тъй като на компанията липсва надеждна финансова информация и нейните основатели са обект на криминални разследвания.

Xclaim и Cherokee Acquisition заявиха, че техните платформи позволяват на клиентите на дружествата, които са пред фалит, да получат по-висока възвръщаемост, защото правят исторически непрозрачния процес на търговия с искове прозрачен, което създава конкуренция сред потенциалните купувачи.

Някои клиенти избират да изчакат процедурата по несъстоятелност.

„(Бих) предпочел да рискувам с притежанията си с надеждата, че ще мога да възстановя портфолиото си и тази цифрова валута отново ще поскъпне“, посочва Джош Рагуза, клиент на Voyager в Калифорния. „Надеждата е силно лекарство“, добавя той.