Страхът на инвеститорите да не пропуснат сделки изстреля биткойн нагоре

Секторът на дигиталните активи надминава 1 трлн. долара за първи път от срива на FTX през ноември

10:55 | 16 януари 2023
Автор: Джоана Осингър 
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Биткойн отбелязва най-добрия си старт на година от началото на пандемията насам и вече е поскъпнала с над 28% за 2023-та и засрами инвеститорите, които очакваха повече предизвикателства за най-рисковите активи след големите разпродажби през 2022 година.  

Това е най-добрият първи месец за годината за криптовалутата откакто тя добави 31% през януари 2020 година преди да удари пандемията. Този скок помогна да се увеличи цялостната стойност на дигиталните активи над 1 трилион долара. Данни на CoinGecko показват, че секторът беше спаднал под него от ноември насам след срива на борсата FTX.

Най-голямата криптовалута добавя 2,5% от началото на днешната сесия и към 8 часа българско време се търгуваше за 21,230 долара на борсата в Токио, като се очаква да завърши на зелено 13-та сесия поред. По-малките дигитални валути като Ether и Cardano също отчитат поскъпване. Азиатските компании свързани с криптовалути като Monex Group и Woori Technology Investment Co. също се представят добре днес.

Добрият старт

Възходът на криптовалутите отчасти представлява залог за край на лихвените увеличения - перспектива, която също така стимулира акциите, облигациите и златото. Въпреки това инвеститорите се питат дали всички тези активи не са се придвижили твърде далеч и твърде бързо, като се има предвид, че централни банки като Федералния резерв обещават да запазят лихвените проценти на високи нива, докато все още високата инфлация не бъде победена.

Макар че над дигиталните активи витае много несигурност, включително дали необходимостта от покриване на къси позиции води до повишаване на цените и ще отшуми, "Страхът на инвеститорите да не пропуснат сделки вероятно ще играе роля в това как ще се развива пазарът оттук нататък", пише Ноел Ачесън в своя бюлетин "Crypto Is Macro Now".

Криптоиндустрията продължава да се готви за по-нататъшни последици от фалита на FTX и последвалите обвинения в измама срещу съоснователя Сам Банкман-Фрийд. Криптоброкерската компания Genesis и нейната фирма майка Digital Currency Group се опитват да разрешат дълговите си проблеми - процес, който може да предизвика пазарни сътресения.

Повод за

Междувременно някои технически показатели предполагат, че скокът на биткойн отива твърде далеч. Четиринадесетдневният индекс на относителната сила на токена, който се ползва като мярка за инерцията - достигна 90 пункта. Това е далеч над нивото от 70, което се счита за "свръхпокупка", и най-високата стойност от около две години насам.

Тазгодишният скок на биткойна е сред признаците, че "на пазара все още има много вълнение" и че "действията на инвеститорите са много по-малко негативно настроени, отколкото техните думи,“ пише в бележка в неделя Мат Малей, главен пазарен стратег в Miller Tabak + Co.

Както биткойнът, така и измерителят на 100-те най-големи цифрови актива потънаха с повече от 60% през 2022 г. - болезнена година, която повдигна въпроси за бъдещето, което ги очаква.