Нова година, стари проблеми за биткойн: Докога ще се задържи низходящият тренд?

Експертите не са единодушни – някои очакват ръст на цената от 1400%, други – понижение до 10 хил. долара

20:35 | 3 януари 2023
Автор: Николета Рилска
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Годината е нова, но ситуацията при биткойн и останалите криптовалути остава почти непроменена, пише MarketWatch. Криптопазарите са изправени пред продължаващи насрещни ветрове и през 2023 г.

Биткойн поевтинява с 0,2% до малко над 16723 долара към 16 часа българско време във вторник, поставяйки цената на най-големия дигитален актив отново в диапазона от 16500-17000 долара – доминиращ в търговията през по-голямата част от последния месец.

„Условията на „свръхпродаденост“ не успяха да доведат до силно облекчение за биткойн – което разглеждаме като послание от пазара, казващо ни да се отнасяме с уважение към преобладаващия низходящ тренд“, посочва Кейти Стоктън, управляващ партньор във Fairlead Strategies.

Цифровите активи остават под натиск във вторник въпреки много по-оптимистичните движения на фондовия пазар, където индексите Dow Jones и S&P 500 се готвят да отворят с ръст от по около 1%.

Корелацията между биткойн и акциите нарасна през 2022 г. на фона на ускорената инфлация и нарастващите лихвени проценти, но изглежда тази връзка започва да избледнява през 2023 г. – тенденция, която може да се окаже нож с две остриета.

Междувременно очакванията на анализатори и експерти за представянето на криоптовалутата през новата година са различни.

Тим Дрейпър – един от най-големите инвеститори в криптовалути, остава бичи настроен, като прогнозира, че токенът ще поскъпне до 250 хиляди долара до края на годината, съобщава CNBC. Той остава убеден в тази си прогноза дори след колапса на FTX, който разтърси криптосвета.

Цената на биткойн ще трябва да се повиши с 1400%, за да достигне това ниво.

Други далеч не са така оптимистични.

Ветеранът инвеститор Марк Мобиус изпрати сравнително успешна 2022 г. по отношение на цената на биткойн. През май той прогнозира, че цената на криптовалутата ще се понижи до 20 хиляди долара. Тогава тя беше на ниво от над 28 хиляди долара.

По-рано той заяви, че биткойн ще поевтинее до 10 хиляди долара през 2022 г., което така и не се случи. Мобиус обаче запазва прогнозата си за 2023 г.

Инвеститорът, който изгради името си във Franklin Templeton Investments, посочва, че неговите мечи нагласи се дължат на нарастващите лихвени проценти и като цяло по-строгата парична политика на Федералния резерв на САЩ.

„С по-високите лихвени проценти държането или купуването на биткойни и други криптовалути вече не е така привлекателно, тъй като самото притежание не изплаща лихви“, добавя той.

Според Standard Chartered спекулантите, които се придържат към мнението, че проблемите с криптовалутата са приключили, са изложени на риск от грубо пробуждане през 2023 г.

По-нататъшен спад на цената на биткойн от около 70% до 5 хиляди долара през следващата година е сред „изненадващите“ сценарии, които пазарите може да „подценяват“, написа в края на миналата година глобалният ръководител на отдела за изследвания на банката Ерик Робъртсен.

Търсенето може да премине от биткойн като дигитална версия на златото към истинското злато, което ще доведе до 30% рали на метала, посочва още Робъртсен.

Той подчертава, че не прави прогнози, а вместо това описва сценарии, които са съществено извън текущия пазарен консенсус.