Coinshares: Въпросът е дали ще влязат нови пари в биткойн през новата година

Мелтем Демирърс, директор Стратегии, Coinshares

14:00 | 6 декември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Ами биткойн спрямо други крипто валути? Днес има една интересна статия на Bloomberg. Когато си в отбрана, биткойн доминира на общия пазар на крипто валутите. Заглавието на статията е „Статуквото на биткойн изнервя мнозина“. Защото се държи на около 40%. При хаоса от последните седмици, спадът в стойността на широк набор дигитални валути, защо биткойн вече не е обичан, при неговия мейнстрийм статут?

Едно от големите предизвикателства за биткойн, което следим в момента е копаенето в екосистемата. Предлагането на биткойн продължава. 19 млн от общо 21 млн биткойни, които ще има, са вече в обръщение в момента.

Всеки ден обаче се изкопава по още един. Миньорите обикновено си запазват една част от него.

При сегашната среда, те продават голяма част от това предлагане. Така че има някаква фундаментална динамика около предлагането на ново изкопани биткойни на пазара и нови купувачи за тях.

Едно от нещата, които следим е икономиката на копаенето на биткойн и как влияе тя на тенденциите минните компании да задържат или продават тези нови биткойни, за да си покриват оперативните разходи.

Но най-важното, което трябва да се следи е накъде текат изходящите и входящите потоци.

В последните 2 тримесечия от лятото имаше голям спад на биткойн след принудителната ликвидация и продажба след срива на Three Arrows, които бяха много силно ориентирани към биткойн и етериум.

Не сме открили големи движения при биткойн. Той остава в някакъв диапазон на търговия и трябва да се появи голям катализатор за ръст или спад. Но след инцидента с FTX наистина няма някакъв сериозен фактор за тласък надолу.

Въпросът е дали през новата година ще влязат нови пари, които биха могли евентуално да предизвикат ръст.