„Грандиозният“ спад в търговията вреди на все още разтърсвания крипто пазар

Биткойн, най-търгуваният дигитален актив, отбеляза спад на обемите на търговия с 31% на годишна база

08:27 | 10 януари 2023
Автор: Вилдана Хайрич и Олга Хариф
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Крипто пазарът, освен всичко останало, има още един проблем: търговската дейност е на дъното.

През 2022 г. обемът на търговия на централизирани борси като Coinbase, Kraken и Binance се срина с повече от 46%, според данни, събрани от CryptoCompare. На Binance, която остава лидер по отношение на пазарен дял, спот търговията падна с 45% до 5,4 трилиона долара. А биткойн, най-търгуваният дигитален актив, отбеляза спад на обемите на търговия с 31% на годишна база, каза изследователят в доклад.

Междувременно проксито „Liquid Tradeable BTC“, проследявано от Arcane Research, се понижи до най-ниските си нива от юни 2020 г., а борсовите баланси паднаха до 12% благодарение на нарастването на самопопечителството, каза компанията в доклад. Това, казват те, има пряко отражение върху ликвидността на биткойн, тъй като по-малко монети, налични за търговия, може да означава повече волатилност.

„Виждаме някои доста грандиозни спадове в спот активността“, каза Страхиня Савич, ръководител на отдела за данни и анализи във FRNT Financial.

В съкратената от празниците седмица в началото на годината биткойнът остана в тесния диапазон от двете страни от $17 000, в който се задържа предимно от края на ноември.

Криптовалутите се сринаха миналата година на фона на редица големи сътресения за важни проекти като екосистемата Terra и империята FTX. Биткойн се срина с 64%, второто най-лошо годишно представяне през 14-годишната му история. Сривът в цените изплаши много инвеститори на дребно, които бяха наводнили пазара през първите години на пандемията, когато блокировките все още бяха в сила. Освен това много институционални инвеститори бяха разтревожени от скандалите, които разклатиха индустрията и които ще отнемат дълго време за възстановяване.

Липсата на обеми на търговия е друг индикатор, че институциите са изоставили класа активи за момента - и може да отнеме известно време, преди те отново да си възвърнат доверието на пазара, според Мат Мейли, главен пазарен стратег в Miller Tabak + Co.

„Това е особено вярно при мечи пазар“, каза той. „Техните клиенти са много по-малко прощаващи, когато видят големи загуби в рисков клас активи по време на общ мечи пазар за рискови активи.“

Мениджърите на пари, които са избегнали многобройните възходи и падения на крипто, може да се чувстват облекчени, че са го направили, според Джаред Грос, ръководител на стратегията за институционално портфолио в JPMorgan Asset Management.

„Като клас активи, крипто на практика не съществува за повечето големи институционални инвеститори“, каза той в скорошен епизод на подкаста „What Goes Up“.

Крипто индустрията все още се колебае след падането на империята FTX и пазарните наблюдатели са предпазливи за по-неблагоприятни развития около други големи участници. Брокер Genesis уволни приблизително 30% от работната си сила през последните дни, още един сигнал за това колко индустрията е разтърсена от последните събития.

Предприемачът в цифрови активи Джъстин Сън прехвърли стабилни монети на стойност около 100 милиона долара в петък към своята крипто борса Huobi Global, която беше засегната от вълна от изтегляния. Транзакциите дойдоха на фона на повишен натиск върху базираната в Сингапур Huobi, която отбеляза около 85 милиона долара изходящи крипто активи за период от 24 часа според данни от Coinglass. Борсата заяви в петък, че планира да уволни около 20% от работната си сила и ще поддържа „много малък екип“, докато спадът на крипто пазарите навлиза във втората си година.

Въпреки че борси като Huobi са предимно ориентирани към търговията на дребно, институционалният интерес е по-уместен за търговската дейност, особено в ранната част на следващия възход, казва Ноел Ачесън, автор на бюлетина „Crypto Is Macro Now“. „Като цяло те представляват по-голямата част от търговията и имат различни рискови профили“, каза тя. „Търговията на дребно има тенденция да идва с размер по-късно в цикъла, по-близо до върха.“

Ачесън добави, че има някои „смели и силно убедени“ инвеститори на дребно, които навлизат на пазара в момента, „но сме много далеч от това да видим „вълна“.“