Как фалитът на Genesis ще се отрази на биткойн

Криптовалутите стартираха силно през 2023 г., но поредното предизвикателство е на хоризонта

18:23 | 22 януари 2023
Автор: Николета Рилска
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Криптокомпанията Genesis подаде молба за защита от фалит в САЩ. Междувременно основателите на фалиралия хедж фонд Three Arrows търсят пари за ново начинание. Джейми Даймън от JP Morgan Chase отново разкритикува крипто. А новият шеф на FTX заяви, че обмисля рестартиране на неуспешната борса за цифрови активи, пише MarketWatch.

Как всичко това ще се отрази на биткойн?

Фалитът на Genesis

Биткойн започна тази година с ръст от 25%. През уикенда цената му се повиши до над 23 хиляди долара – най-високото ниво от септември насам – преди срива на криптоборсата FTX, показват данни на CoinDesk.

Инвеститорите обаче се колебаят да обявят дъно за биткойн на фона на опасенията относно макроикономическата среда и евентуалното отражение от фалита на Genesis Global Capital.

Тъй като Genesis преустанови тегленията от ноември, фалитът ѝ до голяма степен е включен при ценообразуването, заяви Дейвид Сиймър, главен изпълнителен директор на калифорнийската фирма за управление на криптоактиви Wave Financial. „Не мисля, че това би бил лош момент, подобен на кризата с FTX“, посочва той. Но добавя, че всички очакват да се случи именно това.

Все пак инвеститорите наблюдават отблизо как може да се развие фалитът на Genesis и как ще се отрази на компанията майка Digital Currency Group, която също притежава Grayscale Investments, емитент на най-големия биткойн фонд в света GBTC.

„Ако нещо монументално като Grayscale Bitcoin Trust се разпадне или нещо подобно се случи, ще трябва да се концентрираме това да бъде много контролирана имплозия, за да гарантирате ценова стабилност“, коментира Хани Рашван, ръководител на 21Shares.

В изявлението си Genesis Global Holdco заяви, че ще обмисли потенциална продажба или сделка за еквитизация, за да се разплати с кредиторите, и че разполага със 150 млн. долара в брой, за да подкрепи преструктурирането. Подаването на документите за защита от фалит по Глава 11 от американското законодателство позволява на фирмата да продължи да работи, докато развива план за изплащане на задълженията към кредиторите.

Digital Currency Group води поверителни преговори с различни групи кредитори в условията на ликвидна криза, съобщи по-рано Investor.bg

Критиките на Даймън

Междувременно Джейми Даймън, председател и главен изпълнителен директор на JP Morgan Chase, отново критикува биткойн.

Най-голямата криптовалута е „раздухана измама“, каза Даймън пред CNBC в четвъртък. Той добави, че не е изненадан от колапса на FTX.

Крипто е „децентрализирана Понци схема“, заяви Даймън. По негови думи „крипто само по себе си не прави нищо“.

Това не е първият път, когато Даймън критикува крипто. През 2021 г. той нарече биткойн „безполезен“ в интервю за CNN. През 2017 г. той нарече биткойн „измама“.

Новото начинание на основателите на Three Arrow

Основателите на Three Arrows Capital, хедж фонд, чийто фалит през юни доведе до потенциални милиарди загуби за инвеститори и кредитори, се стремят да съберат до 25 милиона долара за своя нов бизнес. Този ход обаче предизвиква значителна реакция от страна на криптообщността.

Кайл Дейвис и Су Жу от Three Arrows се обединяват с основателите на борсата за криптофючърси CoinFlex, която подаде заявление за преструктуриране на Сейшелските острови през август, за да стартират криптоборса, наречена GTX, която търгува криптоискове и други, става ясно от информация на MarketWatch.

Ходът е обявен, след като ликвидаторите на Three Arrows са работили месеци, за да възстановят активите на кредиторите и са обвинили Джу и Дейвис, че крият местонахождението им. Някои участници на пазара посочиха иронията, докато други поставиха под въпрос перспективите за новата борса.

Рестартиране на FTX?

Новият главен изпълнителен директор на FTX Джон Дж. Рей III разглежда възможността за рестартиране на борсата, съобщи The Wall Street Journal в четвъртък.

Рей е създал екип, който да проучи съживяването на FTX.com, борсата на компанията извън САЩ, докато се стреми да върне пари на кредиторите и клиентите на компанията. Той ще прецени дали рестартирането на FTX.com ще възстанови повече стойност за клиентите, отколкото просто ликвидиране на активите на компанията или продажба на платформата.