Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Геополитиката е по-важна за цената на петрола от търсенето и предлагането

Калоян Стайков, главен икономист в Институт за енергиен мениджмънт, в "Светът е бизнес" 09.10.2023 г.

21:05 | 9 октомври 2023
Обновен: 21:17 | 9 октомври 2023
Автор: Георги Месробович

Цените на петрола зависят от геополитическите решения, а новините за ограничаване на производството на петрол, пораждат първоначален ефект за покачване на цените, но той бързо се охлажда. Стратегиите в енергийния сектор трябва да намерят баланс в трилемата: сигурност на доставките, достъпност на цените и структура на енергийния микс, това коментира Калоян Стайков, главен икономист в Институт за енергиен мениджмънт, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Цените на петрола не са пазарни, а геополитически. Геополитическите отношения влияят на цената на петрола много повече от търсенето и предлагането, смята Стайков. В момента пазара е зависим от това дали отношенията между САЩ и Иран и останалите износителки на петрол ще се обтегнат. Новини за ограничаване на производството на петрол, пораждат първоначален ефект за покачване на цените, но той бързо се успокоява, обясни гостът. Не сигурността от доставки и очакваното охлаждане на икономиката поради продължаването на увеличаването на лихвените проценти, по-скоро биха свалили цените на петрола, смята гостът. Обтягането на отношенията в ивицата Газа е фактор, който не можеше да бъде предвиден. Той създава страхове за пазара и цената на петрола, но предстои да се разбере дали тези страхове са обосновани или по-скоро преувеличени.

Либерализирането на домакинствата в българската енергетика е реформа, която обхваща голям брой от хора и влияе значително на пазара. Гостът обясни, че става въпрос за 4,7 милиона потребители и около една трета от годишното потребление от електроенергия. С либерализирането домакинствата ще използват вече съществуващата инфраструктура, но ще имат право да изберат своя доставчик на пазара. Тъй като крайните снабдители от една страна ще купуват по пазарни цени, а от друга страна ще трябва да продават на регулирани цени, тази разлика ще трябва да се покрие, за да не фалират. Според гостът източника на финансиране ще бъде Фонд „Сигурност на електроенергийната система“.

„Когато говорим за развитие на сектора трябва да имаме някаква стратегическа визия“ , заяви гостът.

Тези стратегии трябва да бъдат адаптирани към модерните условия с развитието на технологиите. Те трябва да намерят баланс между три величини (трилема): сигурността на доставките, достъпността на цените и структурата на енергийния микс, обясни Стайков. Сигурността на доставките и конкретните енергийни политики за енергийния микс не трябва да се случва за сметка на достъпността на цените, защото българската икономика няма висока добавена стойност, което означава, че се конкурира на база на цена, а не на база качество, допълни той. Това трябва да залегне в енергийната стратегия и да има гъвкавост.
Липсата на гъвкавост до сега се дължи на лошо планиране, смята гостът. Той обясни, че вече петнадесет години не може да се създаде стратегия, най-големият проблем, за което – очаква се развитие, което не се случва, не предвиждането на развитието на технологиите и понякога неразумни решения при формирането на енергийни политики.

Гостът смята, че е погрешен подходът, в който избираме една технология за производството на електроенергия и решаваме да я развием, само защото сме си я харесали.

„Енергийният сектор е сложен и би трябвало да се възползваме от всички възможни налични технологии; в рамките на тази енергийна трилема“

Той смята, че най-правилния подход е да зададем приоритети, след което да се развиват начините за произвеждане на електроенергия, които пасват най-добре.

Зелената сделка е естествено развитие на процес започнал 70-те години, смята Стайков. Този процес набира инерция с развитие на технологиите.

„Тя по-скоро формализира процес, който така или иначе се случва.“

И не трябва да се забравя, че ЕС не е толкова богат на суровини. Това предопределя енергийната политика, която ЕС може да води, обясни гостът.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.