Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Саудитска Арабия може и да не съкрати добива на петрол поради войната в Израел

Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в "ЕЛАНА Трейдинг", ''Бизнес старт'', 09.10.2023 г.

12:41 | 9 октомври 2023
Обновен: 15:26 | 10 октомври 2023
Автор: Антон Груев

Петролът беше най-засегнатият актив на фондовите пазари от нападението на "Хамас" срещу Израел въпреки че нито една от страните не произвежда петрол. Причината за поскъпването е, че около 30% от световния петрол идва от региона, а и оттам минават ключови търговски пътища. Една от причините суровината да не поскъпва неконтролируемо е, че пазарите очакват Саудитска Арабия да се откаже от планираното намаляване на добива с 1 млн. барела на ден. Това каза Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в "ЕЛАНА Трейдинг", в предаването ''Бизнес старт'' по Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

Георгиев каза, че след първоначалната реакция, петролът е ограничил поскъпването си до около 3% и за момента няма разлика в спредовете между сортовете Brent и WTI. 

Едно от очакванията на пазарите е Саудитска Арабия да не изпълни очакваното съкращение в добива на петрол с 1 млн. барела на ден.

Относно слуховете, че Иран е подпомагала "Хамас", Георгиев каза, че най-лошият сценарий за пазарите би бил да се потвърдят тези твърдения. Той допълни, че неофициално се знае, че в продължение на месеци ирански представители са съгласували и подпомагали нападението срещу Израел.

„От гледна точка на пазарите и петрола лошият сценарий ще бъде САЩ да обявят нови ограничения върху търговията и износа от страна на Иран. Това би имало изключително голямо влияние върху цената и на петрола и би я увеличило с двуцифрена стойност в процентно отношение и тя да достигне дори $100 за барел.“

Анализаторът посочи, че през последните часове няма допълнителна ескалация на конфликта, нито въвличане на други страни и че очаква той да остане ограничен между "Хамас" и Израел.

Каква ще бъде ползата за Русия от евентуални санкции срещу Ира и за какво ще следят инвеститорите на капиталовите пазари тази седмица?

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването ''Бизнес старт'' може да намерите тук.