Теч в Балтийския регион и поскъпване на петрола увеличиха цената и на газа

Междувременно работници в Австралия също заявиха, че ще подновят стачките си след 7 работни дни

18:00 | 9 октомври 2023
Автор: Анна Ширяйевская
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Фючърсите на природния газ в Европа рязко поскъпнаха, след като бе открит теч в газопровод в Балтийския регион, което породи опасения за сигурността на инфраструктурата и увеличи рисковете за доставките с наближаването на зимата.

В понеделник бенчмарковият договор поскъпна с 9,7% и се търгуваше над 41 евро за мегаватчас. Рано в неделя беше открит предполагаем теч в подводен тръбопровод, свързващ финландската и естонската мрежа, а операторите на мрежата заявиха, че разследват проблема.

Въпреки че сегашният инцидент засега изглежда овладян, той подчертава уязвимостта на подводната инфраструктура след взривовете на близките газопроводи "Северен поток" преди година. С настъпването на отоплителния сезон в северното полукълбо вниманието все повече се насочва към евентуални прекъсвания на доставките след миналогодишната нестабилност на енергийния пазар, дори и при наличието на почти пълен капацитет на европейските газови запаси.

"Цените на енергията изглежда реагират прекалено бурно на новините, които все още следват кризата, въпреки че газохранилищата на ЕС вече са почти на 100%", каза Тим Партридж, директор на енергийните пазари в консултантската компания за комунални услуги Eyebright Ltd.
Газът също така послдва ръста на цените на суровия петрол, които се повишиха след смъртоносната атака в Израел през уикенда. Нападението заплашва да изостри напрежението в Близкия изток. Част от израелския газ се доставя в Египет, който има две съоръжения за производство на втечнен природен газ, които изпращат част от горивото в Европа.

Вносът на LNG от Финландия нарасна рязко заради новия терминал | Съоръжението Inkoo беше построено, за да увеличи вноса на горивото за Балтийския регион

Макар че балтийският пазар е сравнително малък, газопроводът, засегнат от теча, свързва новия финландски плаващ терминал за внос на втечнен природен газ с Естония. Регионът зависи много от LNG, след като спря да купува природен газ от Русия пренасян по тръбопроводи, но газът представляваше едва 3,5% от енергийния микс на Финландия през първата половина на годината.

Договорите за месец напред в Нидерландия, които играят ролята на европейски еталон, поскъпнаха с 9.3% до 41,8 евро за мегаватчас към 11:30 днес на борсата в Амстердам. Британският еквивалентен договор също поскъпна.

Междувременно работниците в съоръжението за втечнен природен газ на Chevron в Австралия обявиха в понеделник, че ще възобновят стачките си, което може да наруши доставките и да повиши цените. Профсъюзите съобщиха, че техните членове ще започнат стачка в заводите на компанията в Горгон и Уитстоун след седем работни дни, каза служител от Офшорния алианс, който представлява работническите групи. Профсъюзите са задължени да подадат уведомление преди спирането на работа.

Миналата седмица работниците гласуваха да подновят стачките, след като критикуваха усилията на компанията да финализира споразумение за заплащане и условия. Двете съоръжения за газ са представлявали 7% от световните доставки на горивото през миналата година. Въпреки това, при предишни стачки нямаше прекъсване в доставките на газ и не е ясно дали новия кръг от стачки ще засегне износа. Въпреки че заплахата от спиране на работните дейности доведе до ръст на цените на газа през последното тримесечие, най-новите събития не оказаха толкова силно въздействие.