Петролът и доларът поскъпват, докато войната разпалва напрежението в Близкия изток

Доларът се покачва, докато търговците търсят убежища след атаката на "Хамас" в Израел

07:10 | 9 октомври 2023
Обновен: 15:33 | 10 октомври 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът скочи с цели 5% след най-мащабната и кървава атака срещу Израел от десетилетия, която заплаши да разпали напрежението в Близкия изток, източникът на около една трета от световния суров петрол.

West Texas Intermediate се търгува близо до $86 за барел, тъй като премията за военен риск се върна на пазарите; Brent се търгува близо до $88. Броят на загиналите и от двете страни след ударите на "Хамас" срещу Израел през уикенда надхвърли 1100, докато боевете навлизат в трети ден, като САЩ заявиха, че изпращат военни кораби в региона.

Последните събития в Израел не представляват непосредствена заплаха за петролните потоци, но има риск конфликтът да прерасне в по-опустошителна прокси война, въвличайки САЩ и Иран. Всяко отмъщение срещу Техеран на фона на съобщенията, че той е замесен в атаките, може да застраши преминаването на кораби през Ормузкия проток, жизненоважен канал, който Иран преди това заплаши да затвори.

„Въпреки че трябва да се има предвид най-лошия сценарий на регионална война, това не е моят основен случай“, каза Вандана Хари, основател на базираната в Сингапур фирма за анализ Vanda Insights. „Сдържаността и по-спокойните умове ще надделеят, тъй като ще има само губещи навсякъде в една по-широка война.“

Фючърсите на WTI и глобалния референтен сорт Brent се сринаха този месец – спаднаха с около 10 долара за барел преди атаката срещу Израел – тъй като притесненията относно високите лихвени проценти и забавянето на растежа замъглиха перспективите за търсене. Тези страхове засенчиха оптимизма, който стимулира рязкото рали през третото тримесечие, тъй като физическите баланси се затегнаха поради продължителните водени от Саудитска Арабия съкращения на добива на суров петрол.

Войната между Израел и "Хамас" намалява очакванията, че Саудитска Арабия ще намали или елиминира ограничението на производството от 1 милион барела на ден, казаха анализаторите на Citigroup Inc. Ед Морс и Ерик Лий в бележка. Рисковете също нарастват, че Израел ще атакува Иран, казаха те.

Атаките идват след месеци на намаляване на напрежението между Вашингтон и Техеран, като доставките на суров петрол от Иран се възстановиха до петгодишен връх с мълчаливата благословия на САЩ. При екстремен сценарий Иран може да отмъсти и да атакува кораби в Ормузкия проток, ако Ислямската република се окаже притисната в ъгъла. Водният път е от съществено значение за движението на близо 17 милиона барела суров петрол и кондензат всеки ден.

„Ако Израел излезе и директно замеси Иран, вярваме, че вероятно ще бъде трудно за администрацията на Байдън да продължи да приема такъв разрешителен режим на санкции“, каза анализаторът на RBC Capital Markets Хелима Крофт в бележка. „Очакваме, че критиците в Конгреса и на други места ще твърдят, че Белият дом предоставя на Иран финансовите средства, за да спонсорира такива злонамерени актьори.“

Събитията от уикенда бяха отразени във фючърсната крива на петрола, въпреки че движенията не бяха драматични. Скоростният времеви спред на WTI се премести до $1,75 за барел в обратно контанго, възходяща пазарна структура, която сигнализира за нервност относно предлагането, от $1,51 в петък.

„Липсата на движение във времевите спредове за WTI предполага, че има малка промяна в основите на търсенето и предлагането в момента“, каза Уорън Патерсън, ръководител на стратегията за суровини в ING Groep NV. „Несигурността относно това как се развива ситуацията вероятно ще подкрепи цените.“

Доларът се покачва, докато търговците търсят убежища

Доларът се засили спрямо повечето от основните си конкуренти, тъй като валутните търговци получиха първия си шанс да реагират на шокова атака от "Хамас" в Израел.

Доларът - разглеждан като убежище във времена на проблеми - напредна с 0,2% спрямо еврото и паунда, докато рисковите валути като австралийската валута отслабнаха. Норвежката крона беше най-добре представящата се основна валута, след като петролът скочи с повече от 5%, което подобри перспективите за износа на Норвегия.

Нестабилността в Близкия изток има потенциала да добави още импулс към вече звездното представяне на американската валута през последните месеци. Това рали възобнови дискусията в Европа за това дали еврото може отново да падне до паритет, като в същото време изпрати йената до 150 за долар.

„Пътят на най-малко съпротивление в много краткосрочен план е силата на долара при по-нисък апетит за риск“, каза Джейсън Уонг, валутен стратег в Bank of New Zealand в Уелингтън. Но като се има предвид обхватът на ралито на долара, „има разумен шанс то да изчезне относително бързо“, каза той.

Индикаторът на Bloomberg за американската валута е напреднал с 2,1% тази година, насочвайки се към трето годишно увеличение. Това ще бъде най-дългата печалба от 2016 г. насам. Показателят беше с 0,1% по-висок в понеделник.

Последствията от атаките отекнаха на пазарите в Близкия изток в неделя, изпращайки акциите надолу. Израелският бенчмарк борсов индекс TA-35 отчете най-голямата си загуба от повече от три години, падайки с 6,5%. На други места мексиканското песо, често разглеждано като заместител на нововъзникващите пазари и стратегиите за кери трейд, отслабна с близо 1% спрямо долара.

Доларът се възползва от агресивните увеличения на лихвените проценти на Федералния резерв, както и от устойчивостта на икономиката на САЩ.

Стратезите казват, че кризата в Близкия изток е добавила допълнителен геополитически рисков фактор към търговията с облигации, въпреки че инфлацията остава основният двигател на дълговите пазари.

Фючърсите на държавните облигации на САЩ се покачиха на 32.10 в понеделник, докато търговията в брой е затворена заради празник в САЩ. Доходността на австралийските 10-годишни облигации падна до седем базисни пункта точно след отварянето, преди да изтрие движението.

„Офертата за долар се задържа и объркването относно растежа и инфлацията продължава“, пише в бележка Боб Савидж, ръководител на пазарната стратегия в Insights в BNY Mellon Capital Markets. „По-вероятно е да видим ескалация на конфликта, отколкото разрешаване както у дома, така и в чужбина, на пазарите и в икономиката, в паричната и фискалната политика.“