Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Доц. д-р Ножаров: Енергийните протести са заложник на европейските избори

Доц. д-р Щерьо Ножаров, преподавател в УНСС и икономически съветник в БСК, в "Светът е бизнес" 02.10.2023

21:07 | 2 октомври 2023
Автор: Георги Месробович

Европейските избори догодина ще подскажат хода на енергийните и климатичните политики на ЕС, които предизвикаха протестите. Проблемът с българската енергетика е отлаган дълго време, а рекултивацията и инвестицията в нови технологии са планът за бъдещето на топлоелектрическите централи. Относно бюджета - трябва да се намаляват разходите, а не да се увеличават приходите, това коментира доц. д-р Щерьо Стефанов Ножаров, преподавател в УНСС и икономически съветник в БСК, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Енергийните протести са заложник на европейските избори, тъй като от тези избори зависи курсът на енергийните и климатични политики на Европейската комисия и Европейския парламент, смята Ножаров. Цели се отлагане на решението на България за работата на ТЕЦ и се изчаква да се види дали ще продължи тази политика на ЕС. Ако ЕС не промени своите политики ТЕЦ няма да издържат по икономически причини до 2037 г., а по-скоро до 2030 г., смята гостът. Цената за мегават час от ТЕЦ е 318 лв, а на свободния пазар е 220 лв, което се дължи на въглеродните квоти, които са около 70% от цената за ток от ТЕЦ, обясни гостът. Този проблем е отлаган от дълго време и не е изненада за тези, които следят положението, смята гостът.

Фондът за справедлив преход цели да преобрази районите на ТЕЦ, да поддържа тези региони населени и да създава условия за заетост на работниците. Гостът обясни, че успехът на прехода зависи от инвестицията на средствата. Заетост чрез рекултивация е една част от прехода в засегнатите региони, което отнема повече от 10 години, каза Ножаров. Друга част от прехода е заетост чрез инвестиции в нови технологии, допълни той.

Предложените „екзотични“ решения от последните двама финансови министри означават, че е все по-трудно бюджетът да бъде вързан към стабилни макроикономически показатели, смята гостът. По-висок акциз на цигарени и алкохолни изделия ще е решението за допълнителни приходи в хазната, но това води до моменталния фалит на по-голямата част от малките бирени производители, обясни гостът. Той счита, че не трябва да има данъчни промени до влизането ни в еврозоната, за да не се създава напрежение между секторите.

У нас липсват публични дигитални услуги, а дигитализация на администрацията би помогнала за намаляване на разходите по бюджета, заяви Ножаров. Той смята, че трябва да се намаляват разходите, а не да се търси увеличение на приходите към бюджета.

Влошеното икономическо положение в Германия и света се отразява и тук. Намалява външното потребление в следствие от високите лихвени проценти в цял свят. Прогнозите на Европейската банка за възстановяване и развитие прогнозира растеж на българската икономика от 1,6% тази година, обясни гостът.
Със запазването на ДДС за ресторантьорите се очаква изсветляване на сектора, каза Ножаров. Той обясни, че по статистика на НСИ, компенсациите в този сектор са се увеличили последните години, което е плод на изсветляването на сектора и вдигането на минималната заплата.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.