Петролът скочи над 4% след войната на Хамас с Израел

Сю Кийнън, Bloomberg

14:21 | 9 октомври 2023
Преводач: Силвия Грозева

Няма някаква директна заплаха за предлагането на петрол. Но тревогата какво може да последва изпрати цените нагоре, така ли?

Да, има тревога от ескалация. Че ситуацията може да прерасне в опусношителна прокси война, в която да се намесят и Иран, и САЩ. И следователно да доведе до смущения в предлагането на петрол.

Сега няма такива.

Но златото поскъпна с над процент. Суровият петрол – над 3% в началото на търговията. Брент в последния час поскъпна над 4%.

Това е значителен скок.

Виждаме кадри от Ормузкия пролив. Това е критичен морски път за петрола. Той е под контрола на Иран и периодично там стават инциденти. Последният бе през юли тази година.

Освен това САЩ биха могли да въведат всякакви санкции срещу Иран или да ограничат възможностите му за износ на повече петрол на пазара.

Всичко това създава голяма волатилност на пазара.

Графиката сега показва последиците от доброволните съкращения на производството на ОПЕК+, които бяха удължени до края на годината.

Те свиха много силно предлагането в последните 2 седмици. Ръстът на цената, особено на Брент силно доближи до 100 долара за барел преди 10 дни.

Тревогата за макроикономическата ситуация и други проблеми като повишението на инфлацията, лихвите и други накараха петролът да отстъпи.

А сега той си връща позициите и отново тръгва нагоре.

Колко ще поскъпне? Не е ясно, преди да се появи повече информация за цената на цялата ситуация.

Може би това ще бъде границата на скока, който наблюдаваме. Но волатилността определено се връща по съвсем нов начин след като новината за войната стигна до пазарите.