В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Ниската задлъжнялост на България ще ни помогне в настоящата ситуация

Емил Аспарухов, финансов експерт, В развитие, 03.04.2020

15:29 | 3 април 2020
Емил Аспарухов - финансов експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Емил Аспарухов - финансов експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Сега се берат плодовете на това, че България имаше ниско ниво на държавен външен дълг. В трудни моменти като сегашния това се оказва плюс, коментира финансовият експерт Емил Аспарухов в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Лимитът на държавния дълг от 10 млрд. лв. не е твърде висок, защото виждаме какви агресивни мерки се взимат в най-развитите икономики по смета, начело със САЩ... Този таван е просто опция".

Аспарухов допълни, че еврооблигациите, които са нашият сравнително най-ликвиден инструмент, почти не се засегнати от кризата. 

Анализаторът смята, че българският дълг ще бъде издаден на сравнително ниска доходност, което е изгодно за емитента, в случая държавата.

Нова емисия държавни ценни книжа за 200 млн. лв. на 6 април като индикатор за инвеститорското настроение

По тази тема той подчерта, че въпросната емисия не е във връзка с кризата, а е част от планираните количества от Министерството на финансите. Според него няма нищо нестандартно в нея и ще мине нормално, без резки спадове в цената на аукциона.

"В банковата и вътрешната ни финансова система ликвидността дори преди проблемите с коонавируса бе висока, така че не съм поддръжник на хората, които очакват драстичен спад в цените на българския дълг".

На въпроса каква като матуритет и насоченост трябва да бъде структурата на бъдещия дълг, за да се обслужва той устойчиво Емил Аспарухов отговори, че външният и вътрешният дълг се управлява консервативно, последователно и разумно от доста години.

Целия разговор чуйте във видеото.