Румен Радев: Гладът скоро може да надделее над страха

Преди да се пристъпи към удължаване на срока на извънредното положение, да се направи анализ на ефекта от крайната мярка, призова президентът

12:27 | 3 април 2020
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Правителството дължи на обществото убедителна информация за ефекта от социалната изолираност през първия месец от неговото прилагане. Управленските решения следва да се вземат на базата на достоверни и всеобхватни данни.Това каза държавният глава Румен Радев в изявление по повод предложението на Министерски съвет до Народното събрание за удължаване на срока на обявеното извънредно положение в страната до 13 май.

Президентът изрази притеснението си от ефектите на социалната изолираност. 

"Извънредните ограничения забавят ръста на заболеваемостта, но доведоха до обществена парализа и отключиха безпрецедентна социална и икономическа криза. Безработицата расте с часове, хиляди предприятия спират работа. Много българи спешно се нуждаят от помощ. Бизнесът и свободните професии също очакват убедителни мерки. Мизерията не е спасение от вируса. Гладът скоро може да надделее над страха и последствията рискуват да бъдат по-разрушителни от самия коронавирус".

Румен Радев призова за връщане към относително нормален ритъм на живот, както и да се възстанови в необходимите срокове свободното движение на хора, стоки и услуги, за да продължи икономиката да функционира. "Тази цел може да се постигне с обединени усилия на институции и всички нас", допълни той. 

Радев смята, че здравеопазването във взаимодействие с останалите обществено значими системи, следва да възприеме по-гъвкава стратегия за борба с коронавируса - да разшири значително обхвата на тестване, фокусирайки се върху различни социални и рискови групи, за да придобие реална информация за картината в страната и да действа целенасочено.

"Фокусирането върху коронавируса не трябва да възпрепятства достъпа до здравеопазване на хронично болните и спешните случаи, което подлага на риск живота на хиляди българи. Нашата здравна система проявява слабости, които засега се компенсират от себеотрицанието на медиците ни". 

Според президента мерките в защита на пострадалите следва да са ясни и ефективни.

"Част от тях се определят от гражданите и от бизнеса като недостатъчни и като неудачни. Хората очакват помощ, а не оферта за заем. Фолмулата 60/40 е на практика трудно приложима".

Държавният глава е на мнение, че когато държавата налага ограничения, тя трябва да предложи и адекватна компенсация – и за работниците, и за бизнеса. "В условия на криза реалната помощ е безвъзмездната. Необходимо е в спешен порядък да се преразгледат и някои разпоредби на приетия в бързина и хаос закон, които блокират икономическия живот", каза още Радев. 

"Правителството прибягва до нов заем преди да използва резервите в бюджета. Това е тежко решение, което ще плащаме с години. Очакваме гаранции за прозрачност и ясни разчети за финансово подпомагане на всички засегнати. Парите за възстановяването на икономиката и подпомагането на най-нуждаещите се не могат да се разпределят без ясни правила и само в тесния състав на кабинета, както това става с милиардите от бюджетния излишък".

Президентът отбеляза, че дългата изолация подлага на изпитание психиката, а непосилните глоби са неприемливи. Според него управляващите трябва да преосмислят социалната изолация.  "В дългосрочен план трябва да заложим на съзнанието и чувството за отговорност, не на репресиите и цензурата, която притиска гражданите дори в социалните мрежи", заяви държавният глава. 

Радев призова в тези условия българският парламент да прояви отговорност и да намери форма да продължи своята дейност за приемане на важни решения и особено за конституционното си призвание за контрол над изпълнителната власт.

"Кризата открои своите тихи герои. Кризата е повод да преосмислим ценностите си като общество. Задружните ни усилия са ключът към успеха".