Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Силното търсене на мед за ВЕИ мотивира огромната инвестиция на „Аурубис“ в България

Тим Курт, изп. директор на "Аурубис България", "Бизнес старт", 26.04.2024 г.

11:25 | 26 април 2024
Обновен: 15:02 | 26 април 2024
Автор: Даниел Николов

Два нови соларни парка, допълнителен капацитет за рафиниране на 100 хил. тона мед и модернизация на производството на катодна мед са основите в инвестицията от 800 млн. лв. на "Аурубис" в завода им край Пирдоп и Златица. Ще инвестираме и в четвърти соларен парк, ремонт на инфраструктурата и имаме няколко програми за опазване на околната среда. Това каза Тим Курт, изп. директор на "Аурубис България" и и президент на Германо-българската индустриално-търговска камара, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Днес търсенето и използването на мед е 7% за възобновяеми технологии - следващата година и по-следващата ще бъде 30%. Тези прогнози показват колко ще нарасне търсенето в процеса на декарбонизация и електрифициране на транспорта."

Най-силното търсене ще бъде в зелените технологии като соларни панели, съхранение на енергия, коментира Курт.

Увеличението при рафинирането ще бъде със 100 000 тона годишно и се надяваме в бъдеще да имаме възможност да диверсифицираме, каза гостът.

"Посланията ни са две - тази голяма инвестиция е знак, че сме в България дългосрочно, и на второ място, че имаме планове за нови инвестиции през 2027 г. Но това е основата."

Инвестицията ще дойде и с откриване на нови работни места, добави събеседникът.

Цената на медта на световните пазари, около 10 000 долара за тон, спомага новите инвестиции и развитието на нови мини, каза Курт и добави, че инвестиция от 800 млн. лв. не е толкова голяма за една мина.

Завръща ли се оптимизмът в германската икономика, как геополитиката се отразява на пазара на мед може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.