Безпрецедентно свиване в медната руда разпали биковете на пазара

Медта достигна 22-месечен връх от 9 590,50 долара за тон в петък, но остава с 12% под рекордния връх от 10 845 долара, достигнат през март 2022 г.

13:04 | 14 април 2024
Автор: Джак Фарчи и Джеймс Атууд
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Безпрецедентно свиване на пазара на медна руда разпали интереса на инвеститори и спомогна за повишаване на цените до най-високото ниво от близо две години.

Пазарът на полуобработена медна руда, известна като концентрат, никога не е бил толкова затегнат, както сега, според няколко ветерани търговци с десетилетия опит. На целия пазар търговците и топилните предприятия плащат приблизително същата цена за медна руда, каквато медта, съдържаща се в нея, би донесла, след като бъде обработена - изключително необичайна ситуация, която сочи към недостиг на незабавно налични доставки.

„Медта е навита като пружина“, каза Крейг Ланг, главен анализатор в CRU Group. „Имам много убеденост в повишаването на цената на медта. Това е пряко следствие от въздействието на недостига на суровини.“

Драматичният ход при медните концентрати помогна да вдъхнови хор от възходящи прогнози на инвестиционните банки и вълна от покупки от страна на инвеститорите. Докато миньори, търговци и мениджъри на хедж фондове се спускат в Сантяго в Чили за годишното събиране на Cesco Week, въпросът, който се обсъжда ожесточено на търговските етажи и в заседателните зали, е: може ли това да е големият скок?

Въпреки че търговията с концентрати е пазарна ниша, достъпна само за минни компании, топилни заводи и физически търговци, инвеститорите вдигнаха броя на възходящите позиции, които държат в медни деривати на Лондонската метална борса (LME), до най-високото ниво поне от 2018 г. насам. Възходящи позиции в Ню Йорк също са скочили, въпреки че остават далеч под рекордното ниво, наблюдавано през 2020 г.

И все пак, дори някои дългогодишни медни бикове не са сигурни, че това е началото на голямо движение нагоре. Медта достигна 22-месечен връх от 9 590,50 долара за тон в петък, но остава с 12% под рекордния връх от 10 845 долара, достигнат през март 2022 г. И докато търсенето на медна руда е горещо, търговците казват, че реалният пазар на рафинирани метали е много по-мек, особено в Китай.

Запасите от мед в Шанхай са нараснали най-много в сезонно бавния период по време на лунната нова година, а премиите за мед в най-големия потребител в света са се сринали със 73% от декември. На LME спот цените се търгуват с най-голямата отстъпка спрямо тримесечните форуърдни цени от поне 30 години – ситуация, известна като контанго, която е показателна за добре снабден пазар.

„По ирония на съдбата, ние се събираме в момент, когато акциите на рафинираните метали са на скорошен пик“, каза Дейвид Лили, главен изпълнителен директор на хедж фонда Drakewood Capital Management Ltd.

В продължение на няколко години инвеститори, търговци и мениджъри в минното дело рекламират потенциала на медта да поскъпне, тъй като търсенето се повишава поради енергийния преход, докато инвестициите в нови мини не успяват да поддържат темпото. Заедно със знаците за подобряване на производствените настроения, екстремният ход на пазара на меден концентрат накара някои да се запитат дали сега е началото на възход, който може да накара медта да разбие предишни рекорди.

„Ние вярваме, че вторият бичи пазар на медта през този век започва“, каза Макс Лейтън, ръководител на отдела за изследване на суровините в Citigroup Inc. в бележка до клиенти тази седмица, прогнозирайки, че цените ще бъдат средно 10 000 долара за тон през последните три месеца на 2024 г. и 12 000 долара през 2026 г.

Свиването при медната руда се увеличава от няколко месеца, водено от изненадващото затваряне на мината Cobre Panama на First Quantum Minerals Ltd., последвано от понижаване на производствените насоки от Anglo American Plc. Codelco, най-големият производител в света, също отбеляза спад на производството до най-ниските нива от четвърт век.

Индекс на сделките, съставен от CRU, показва, че отстъпката за медна руда – известна като такси за обработка и рафиниране или TC/RC – е паднала до рекордно ниско ниво в данните от 1989 г. В някои случаи търговците са плащали премия, според Ланг от CRU.

Все пак напрежението на пазара също е функция на огромното планирано увеличение на капацитета за топене на мед, като нови заводи са планирани навсякъде от Китай до Индонезия и Индия.

На теория това не би трябвало непременно да е възходящо за цената на медта. Повече топилни предприятия означават повече метал и увеличаването на капацитета би трябвало да е достатъчно, за да поддържа пазара на меден метал добре снабден през следващите година или две. Но повечето анализатори и наблюдатели на пазара очакват някои топилни предприятия да бъдат принудени да отложат стартирането на проекти, да изтеглят поддръжката или дори да намалят съществуващото производство.

Спот курсът TC/RC „е очевидно под разходите на почти всички топилни заводи в света, поради което тази ситуация не е устойчива“, каза Иван Млинарц, главен изпълнителен директор на чилийската държавна Enami.

Историята предполага, че спадът на TC/RCs може да бъде прелюдия към рязко покачване на цените.

В минали периоди на затягане на медния концентрат ниската точка за TC/RC беше последвана от съкращения на производството на метал със закъснение от два до три месеца, каза Ланг. В рамките на осем месеца от най-ниската точка запасите от рафинирана мед са спаднали средно с 38%, каза той. В рамките на 11 месеца цената на медта е нараснала средно с 20%.

Всъщност най-ниските стойности за TC/RC през 2004 г. и 2010 г. бяха последвани от едни от най-драматичните бичи пазари на мед някога.

„Изключително затегнатият пазар на концентрат показва, че ще бъде трудно да се поддържа производството на рафинирани метали на достатъчни нива, за да се отговори на търсенето с напредването на годината“, каза Лили. „На пазари като този, които са готови да се взривят, но се чувстват малко рано, понякога неочаквано се появява спусък.“