Франция иска да съживи добива на мед и да ускори зелените проекти

Добивът на мед, който е спрян във Франция за повече от две десетилетия, може да бъде възобновен заради нуждите на зеления преход

11:03 | 13 април 2024
Автор: Франсоа дьо Бопюи и Найла Разук
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Франция планира мерки за съживяване на добива на мед и ускоряване на литиеви и геотермални енергийни проекти, за да помогне за намаляване на зависимостта от внос и постигане на климатичните цели.

Европейските страни се опитват да увеличат капацитета за възобновяеми енергийни източници, за да ограничат емисиите, докато критичните метали попадат все повече в светлината на прожекторите, тъй като все повече нации гледат на доставките като на въпрос на национална сигурност. Геополитическото напрежение по света и конкуренцията за ресурси подхранват тласъка към по-голяма самодостатъчност.

Потенциалните мерки включват намаляване наполовина на времето, необходимо за получаване на разрешителни за изследвания за геотермална енергия, добив и съхранение на въглероден диоксид, каза министърът на финансите Бруно Льо Мер в петък. Законодателният проект ще позволи използването на изчерпани нефтени и газови кладенци за съхранение на въглерод.

„Нека използваме силните страни на Франция“, каза Льо Мер в реч пред геотермална сондажна платформа в предградие на Париж, която ще използва подземни ресурси, за да осигури топлина за еквивалента на 10 000 домакинства. „Имаме вятърна, водна, биомаса, слънчева енергия, както и ресурси в нашата почва, които трябва бързо да използваме.“

Добивът на мед, който е спрян във Франция за повече от две десетилетия, трябва да се обмисли отново поради нарастващата нужда от кабели за свързване на слънчеви и вятърни паркове и за изграждане на нови енергийни връзки със съседните страни, каза министърът.

Литиевите проекти, които се проучват от компании като Imerys SA, Eramet SA и Arverne Group SA, която също работи по геотермални проекти, може да покрият две трети от нуждите на Франция от батерии за електрически превозни средства до 2035 г., според правителството.

Националният геотермален план за действие на Франция, публикуван през 2023 г., има за цел да утрои производството на възобновяема топлина от дълбока геотермална енергия до 6 тераватчаса между 2022 г. и 2028 г. Франция също така се стреми да утрои възобновяемата топлина от геотермални термопомпи до 2030 г. до 10 тераватчаса.