Медта скочи до $9 000 с прогнози за завръщане на глобалното търсене

Графика на деня, 15.03.2024 г.

12:33 | 15 март 2024
Автор: Bloomberg News
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Медта поскъпна до 9 000 долара за тон - най-високото си ниво от 11 месеца - на базата на залози, че повишаването на глобалната производствена активност ще тласне търсенето на промишлени стоки.

Цената на метала, смятан за показател за глобалната икономика, се повиши тази седмица, тъй като инвеститорите свикват с идеята, че най-лошото от глобалния спад е минало. Суровините са „в първите агонии на цикличен подем“, се казва в бележка от Macquarie Group Ltd.

Оптимизмът за търсенето на мед е придружен от възникващ стрес в предлагането. Тази седмица топилните заводи в Китай проведоха кризисна среща за това как да се справят с рязкото намаляване на таксите, които получават от преработката на руда - знак, че предлагането на мините не отговаря на това, което заводите искат да произвеждат.

Тази година се очаква пазарен дефицит както за концентратите, така и за рафинираните метали, със спад в производството на топилни заводи „след още една година на разочароващи доставки от мините“, казаха анализатори на Macquarie. Банката предвижда цените да достигнат връх от 9500 долара за тон през третото тримесечие.

Световното производство на рафинирана мед може да нарасне с 2,1% тази година, по-малко от очакваното преди това поради недостига на концентрати, казват от банката. Съкращенията от страна на китайските топилни заводи обаче може да бъдат ограничени.

Фондовете също така правят възходящи залози за медта, тъй като глобалното предлагане на добив се свива и китайското търсене бавно се възстановява, каза Джан Дапенг, анализатор в Everbright Futures Co.

Медта поскъпна с цели 1,5% до 9 020 долара за тон на Лондонската метална борса, преди да се търгува за 9 002 долара за тон до 13:37 ч. В Шанхай. Цената се е покачила с 5,1% тази седмица.