Канева от JPMorgan очаква мед на $10000

Наташа Канева, директор Глобална стратегия Суровини, JPMorgan

13:10 | 14 март 2024
Преводач: Силвия Грозева

Вие мислите, че има отстъпление от силното търсене ли? От рафинериите? Или по-скоро свито минно производство, заради което цената пада?

Съчетание е от двете. От една страна глобалната икономика е много устойчива. Напълно сте права като я описвате така. Тя не само е устойчива, но и ръстът се увеличава.

Преди това само секторът на услугите водеше възстановяването през 2023г и това бе съсредоточено в САЩ. Сега имаме потвърждение от три последователни месеца, че PMI се възстановява и това възстановяване се разширява от услугите към реалната икономика.

Това е производство, това е индустриално производство и не само това. Има признаци, че е водено не само от САЩ, но и Европа също се възстановява, а Китай е стабилен и леко се подобрява.

Търсенето всъщност е много добро при всяка от суровините, които следим.

Но сте права, Аликс, че предлагането отслабва.

През декември имаше два много сериозни проблема в мините. След затварянето на Cobre Panama в Панама и след Anglo-Americal понижиха предлагането на мед от Чили и след като днес излезе новината, че китайските топилни казаха, че не печелят достатъчно и ще започнат да намаляват производството – това са към 300 хиляди метрични тона. Това е много.

Ако започне да се натрупва, това определено ще се усети.

Така че днес започна голямо рали.

Бих очаквала да стигне 10 хиляди долара. Не през 2024г, а накъде в началото на 2025г.

Но определено смятаме, че фундаментите са достатъчно силни, за да подкрепят тези нива.