Медта доближава $10 000 за тон, заради продължаващите проблеми на доставките

Първоначално оживлението на медта бе подхранвано от множеството прекъсвания в големите мини, които накараха топилните предприятия да се борят за намиране на алтернативни доставки

21:30 | 22 април 2024
Автор: Екип на Bloomberg News
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Медта се покачи към 10 000 долара за тон, достигайки нов двугодишен връх, тъй като инвеститорите продължават да залагат на това, че миньорите ще се борят да задоволят рязко нарасналото търсене на индустриалния метал.

Базовите метали отбелязаха широки печалби през последните седмици, а медта започна сесията в понеделник с ново поскъпване до 9 988 долара за тон. Признаците за подобряване на производствената активност от САЩ до Китай подкрепиха металите, въпреки че геополитическите сътресения и подновената несигурност по отношение на паричната политика са ясни рискове.

Първоначално оживлението на медта бе подхранвано от множеството прекъсвания в големите мини, които накараха топилните предприятия да се борят за намиране на алтернативни доставки. Търсенето в Китай е в сезонен спад, но се увеличават надеждите, че плахото възстановяване на производствената активност в световен мащаб ще спомогне за засилване на търсенето.

"Пътят напред оттук нататък ще зависи от данните и ще се ръководи от фундаменталните показатели на отделните метали", пишат анализаторите на Citigroup Inc. в бележка, изпратена чрез електронна поща. Според тях възможностите за медта през следващите три месеца са оптимистични поради перспективата за по-ограничен пазар и покриване на къси позиции, докато други метали имат по-слаби фундаменти на физическия пазар.

Поскъпването продължи въпреки че инвеститорите се борят с очевидната промяна в курса на Федералния резерв към намаляване на лихвените проценти, като миналата седмица председателят Джером Пауъл сигнализира, че на банката ще ѝ отнеме "повече време от очакваното", за да е сигурна, че инфлацията е под контрол.

При алуминия поръчките за изтегляне на метала от азиатските складове скочиха за пети ден, тласкайки обема на запасите, които са на разположение на други купувачи, към рекордно ниски нива. Glencore и Trafigura миналата седмица участваха в големи поръчки за изтегляне на метал от борсата, съобщи Bloomberg в петък.

В началото на понеделник медта се покачи с цели 1,1% и достигна 9 988 долара за тон, преди да се търгува с 0,5% по-високо на 9 921,50 долара в 10:54 ч. местно време. Другите метали се движеха без промяна или с понижение, като цинкът спадна с 0,5 %, а калаят - с 2,5%.