Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Евгений Кънев: Мярката 60/40 е недостатъчна

Евгений Кънев, икономист, Инвестиционно-консултантска компания "Маконис", Светът е бизнес, 01.04.2020

21:00 | 1 април 2020
Обновен: 08:19 | 4 юни 2020

Мярката 60/40 (60% от заплатата на служителите на дадена фирма да се поемат от държавата, а работодателят да плати 40 на сто) в подкрепа на бизнеса у нас в борбата с коронавируса е недостатъчна помощ, защото тя предполага, че много бизнеси са със спад от 20-30%. Добре би било тя да бъде 80 на 20. Това мнение изрази Евгений Кънев, икономист, Инвестиционно-консултантска компания "Маконис", в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Реакцията на правителството за овладяване на ситуацията с коронавируса беше добра, въпреки че в началото бе притеснително неадекватна. Засега не се позволява на пандемията да се разгърне, като така в тези условия може да се съхрани остатъчната икономическа активност".

Кънев посочи, че предприятията в ключови сектори като търговията, туризма, транспорта, които осигуряват 40% от БВП на страната, практически преустановиха дейност.

"Ако месец и половина предприятията не работят, това ще доведе до 5% спад на БВП. 3 фактора трябва да бъдат взети под внимание - бързина на мерките, ликвидност на максимален брой фирми и запазване на заетостта".

Икономистът отбеляза, че в момента не отговаряме на критерия на висока инфлация, но сега заради дефлацията ще влезем в този критерий и съответно в бюджетен дефицит.

"Влизайки в чакалнята на еврозоната, имаме много добри възможности за финансиране чрез механизмите на ЕЦБ".

"Ще бъде трудно да се поддържа карантира по-дълга от края на април. В момента се печели време. Дотогава ще има световен протокол за лечение със съществуващи лекарства. Ще има достатъчно много надеждни маски и облекла. Допускам, че ще се отворят част от пазарите. Очаквам и ускорена дигитализация на икономиката там, където е възможна", каза още Кънев.

Според госта, ако всичко е наред през лятото, едва ли възстановяването от пандемията ще е до края на следващата година.

Целия разговор чуйте във видеото.