Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Африка е резерв за глобалните вериги на доставка

Георги Ганев, икономист, Център за либерални стратегии, Светът е бизнес, 31.03.2020

21:31 | 31 март 2020
Георги Ганев, икономист, Център за либерални стратегии. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Ганев, икономист, Център за либерални стратегии. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Коронавирусът ще направи така, че световните вериги на доставка да се диверсифицират. Основният резерв в това отношение е Африка. Европа е твърде скъпо място за правене на бизнес, заяви икономистът Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Икономистът смята, че е напълно възможно да има сценарий, при който икономическият растеж у нас да спадне с 3%, дефицитът да е 3,5 млрд. лв и да се поеме дълг до 10 млрд. лв.

"Намалената стопанска активност няма да може да бъде компенсирана. Вероятно и  част от разходите ще се увеличат".

Той напомни фалита на КТБ през 2014 и спомена, че сега ситуацията е подобна.

"Трябва да се отвори място за изтегляне на дълг, но да се тегли разумно и предпазливо. Предприети са мерки, за да няма страдания поне по линията на разплащанията".

По думите на Георги Ганев в дългосрочен план най-силно ще пострадат бизнесите, които са свързани с веригите на добавена стойност в целия свят.

"В Китай коронавирусът спука балона, който беше надут година преди това. Има големи подводни проблеми в световната система, от които Китай ще пострада, ако се разгърнат".

Според Ганев колкото повече механизми има едно общество да се справя с непредвидени ситуациии, толкова по-малко ще бъде засегнато от тях. "Всяко спестяване на ресурси ще отвори нови бизнес модели", убеден е той.