ИТ бизнесът ще помогне бъзвъзмездно за изграждането на системата за електронно здравеопазване

AIBEST ще предостави свободния си ресурс в подкрепа на българското правителство

19:04 | 30 март 2020
Обновен: 19:04 | 30 март 2020
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (АIBEST) ще предостави безвъзмездно на българското правителство висококвалифицирани програмисти, специалисти в сферата на киберсигурността и ръководители на проекти, за да подпомогнат за бързото изграждане на националната здравна информационна система, става ясно от съобщение на асоциацията до медиите.

Фирмите, обединени в AIBEST, ще предоставят 15 000 човекочаса за работа по критични и ключови електронни системи на държавната администрация, както и за ад хок разработка на приложения, необходими по време на извънредното положение и в периода на възстановяване.

„Целта ни е да покажем, че трябва да си помагаме и свободният ресурс да бъде в полза на обществото. Подобно на други индустрии, и компаниите от сектора на технологиите и бизнес услугите вече се сблъскват с последиците от COVID-19 пандемията. В този момент обаче е жизненоважно за икономиката на страната и за възтановяването и развитието ѝ след това да намерим ефективен начин да работим заедно за справяне с кризата”, каза Илия Кръстев, председател на АIBEST.

Асоциацията e готова да активира в кратки срокове и интегрирана уеб-базирана информационна система, която включва информационна платформа, система за насочване, дистанционно консултиране, Q&A модул в реално време и кол-център екипи в подкрепа на Националния оперативен щаб, здравните институции и болниците.

Тя се ангажира и да предостави на правителството анализ на трансформациите в бизнеса, публичния сектор и социалните системи, предизвикани от COVID-19 пандемията.

Анализаторите на компаниите в AIBEST ще проследят, анализират и предоставят успешни практики и препоръки за промени на политики и нормативна уредба на база трасформациите в икономиката, пазара на труда, международните отношения и стратегическите за България сектори.