Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Български компании разработват приложение за ранна диагностика на Covid-19

Георги Къдрев, управител и съосновател на Imagga, и Георги Мутафчиев, основател на Knnect Me, Бизнес старт, 31.03.2020

10:23 | 31 март 2020
Георги Къдрев, управител и съосновател на Imagga. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Къдрев, управител и съосновател на Imagga. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Започнахме разработката на специфично приложение на база термокамери, което може да анализира състоянието на човек и евентуално рано да сигнализира за потенциална инфекция, много вероятно от коронавирус. Това каза Георги Къдревуправител и съосновател на Imagga, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Къдрев посочи, че целта е колкото се може по-скоро да се сигнализира за възникнал процес на инфекция.

“Трябва да има възмоност да се работи в посока прилагане на технологии и иновации" за справяне с коронавирусната криза, отбеляза той.

Къдрев коментира и приетия от Европейската комисия инвестицонен план за борба с Covid-19, от който става ясно, че някои от средствата по европейски фондове за България ще бъдат пренасочени към мерки за преодоляване на пандемията.

“Акцентът е, че ще има нови допълнителни средства за справяне със ситуацията”.

Според Къдрев у нас за момента е необходима цялостна подкрепа за бизнеса, включително по отношение стимулиране на иновации и ускоряване на клинични проучвания. 

Георги Мутафчиев, основател на Knnect Me - част от екипа по създаване на приложението, разказа повече за него. 

"Основната ни цел е да направим невидимия свят видим за хората. Проектът, по който работим, съпоставя медицинското твърдение и алгоритми с високите технологии", каза той. 

"Целта ни е обединявайки силите на информационните технологии и медицината да изградим проект, който да даде възможност за навременна диагностика чрез мобилния телефон на всеки един жител. Към телефона ще прикрепена термокамера и това ще се случва в домашни условия". 

"Нашият фокус не е върху изключителната точност на температурата, а на температурните измерения в рамките на няколко часа", допълни той. 

"Това означава, че се прави термално селфи на всеки 2 или 3 часа. Системата на мобилното приложение успява да идентифицира евентуални разлики, които са настъпили в критични точки на тялото. Това са точки, които са в областта на главата и гръдния кош. Това е изключително важно, а конкретната температура не е от ключово значение". 

По думите му към тях има изключителен интерес от институти в чужбина.

"В момента водим преговори с български институти, които да ни съдействат с научната част. За нас е важно да изградим система, която да ни дава максимална точност". 

Той обясни, че целта е най-напред тази технология да бъде достъпна за домакинствата. Мутафчиев уточни, че идеята на технологията е да предоставя домашни тестове във връзка с борбата с COVID-19.

Вижте целия разговор във видео материала.