АИКБ: Искаме диверсифициран подход при компенсациите за бизнеса

Д-р Милена Ангелова, вицепрезидент на Европейския икономически и социален комитет и главен секретар на АИКБ, Бизнес старт, 31.03.2020

09:40 | 31 март 2020

Постановлението на Министерския съвет за компенсация на засегнатите от коронавируса фирми е максималното, което може да бъде направено при съществуващия закон за мерките и действията по време на извънредното положение. Самият закон се нуждае от ремонт. Това каза д-р Милена Ангеловавицепрезидент на Европейския икономически и социален комитет и главен секретар на АИКБ, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов

"Широко прокламираното съотношение 60:40, при което държавата ще поеме 60% от заплатите на работниците и което интересува нас, работодателите, всъщност е 23:77/бел. ред. -  след като бъдат платени осигуровките и данъците за наетото лице, излиза, че държавата покрива 23% от нетния му доход/. При този ресурс работникът получава много ниска подкрепа".

По думите ѝ другият порок на това постановление е, че слага под един знаменател всички предприятия, независимо от това колко са засегнати.

Тя коментира, че работниците също са поставени под общ знаменател, независимо от това дали са вкъщи и почиват, или работят на непълно работно време, или работят при пълно работно време, спазвайки всички мерки за сигурност.

"Не се отчита и степента, в която са засегнати предприятията. Тези, които затварят на 100%, получават същата подкрепа като тези, които са засегнати на 20% или по-малко".

Тя обясни, че техните предложения са когато едно предприятие е затворило, то да няма ангажимент, за да получи помощта. "При сега действащото постановление предприятието трябва да инвестира 77% от ресурса, за да стигне помощта до работника", допълни тя.

"Данните на БНБ показват, че 550 хил. влога на бизнеси са до 50 хил лева., а 345 хил. бизнеса са на санитарния минимум от 1000 лева. Настояваме за по-диверсифициран подход, за да може с един и същ ресурс да се постигне максимално ефективна подкрепа".

Вижте целия разговор във видеото.