Случаите на коронавирус у нас нарастват до 379

Задължението за носене на предпазни маски е с гратисен период до събота

08:25 | 31 март 2020
Обновен: 08:35 | 31 март 2020
Ген. Венцислав Мутафчийски. Снимка: Димитър Кьосемарлиев Investor Media Group
Ген. Венцислав Мутафчийски. Снимка: Димитър Кьосемарлиев Investor Media Group

Новите потвърдени случаи на коронавирус в България са 25. Така общият брой на заразените в страната се увеличава до 379. Коронавирусът достига и до нова област в страната – Силистра. Това обяви председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски на редовния сутрешен брифинг.

Новите случаи в Силистра са два, по един има в София, Варна, Шумен, Кърджали и Стара Загора. Три от положителните проби са във Варна, толкова има и във Пловдив, а по 4 са в Бургас и Кюстендил.

Потвърдените случаи на коронавирус в световен мащаб до момента са близо 800 хил.

Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев от понеделник носенето на предпазни маски стана задължително за всички лица, когато се намират на закрити или открити обществени места.

Мерките се предприемат с цел ограничаване на епидемията от Covid-19 у нас, която представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве, стана ясно още от заповедта.

По думите на Мутафчийски гратисният период за носене на маски ще е до 00:00 часа в събота.

Той уточни призна, че заповедта за носенето на маски на обществени места е резултат от дълго обсъждането. Очаква се до събота РЗИ и органите на реда да обяснят къде точно трябва да се носят маски и как ще се извършва контрола.