БАИТ: ИТ секторът не изпитва притеснения от настоящата ситуация

Огнян Траянов, изп. директор на Технологика и председател на Управителния съвет на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), Светът е бизнес, 30.03.2020

21:43 | 30 март 2020

ИТ секторът у нас не изпитва притеснения от настоящата ситуация към днешна дата. Всичко зависи от това колко дълго ще бъде изместването на баланса между здравето на хората и икономиката. Това каза Огнян Траянов, изп. директор на Технологика и председател на Управителния съвет на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

“При всички случаи това предизвикателство ни даде възможност да видим измеренията, способностите и необходимостите от високите технологии, започвайки от образованието”, коментира Траянов.

“Има скок в начина на предоставяне на образователни технологии дистанционно. Това е една крачка във вярната посока, това е начинът, по който учителят ще може спокойно да работи индивидуално с всеки ученик”.

Според госта дигитализацията в образователния сектор ще даде възможност и за навлизането му на други континенти и страни, които не могат така лесно да получат и изградят добра образователна система.  

“Всички тези удобства, които сега сме подтикнати като общество да използваме, ще се насадят трайно в нашето ежедневие”, прогнозира Траянов.

По думите на госта ИТ секторът очаква в средносрочен план до 15 юни да има значителен спад на разпространението на коронавируса и икономиката да премине към работа на пълни обороти.

Според Траянов обаче рецесията е започнала от началото на годината в Германия и Италия. “Коронавирусът ѝ даде много силен тласък, така че икономическата криза вече е съвсем реалистична”, добави той.

Целия разговор вижте във видео материала.