Красен Станчев: Време е да актуализираме бюджета си и да вземем нов заем

Красен Станчев, икономист, Светът е бизнес, 23.03.2020

21:27 | 23 март 2020

В България няма предвиден нов заем, а в ситуацията в борбата с коронавируса ще бъде необходим. Ако за 10 дни загубите за икономиката са половин милиард, целия ни фискален резерв, достъпен за изразходване, ще бъде похарчен за 140 дни. Отделно, бюджетът не е актуализиран по отношение на заплати, както и на средствата за ограничаване на пандемията, коментира икономистът Красен Станчев в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Реакциите на различните страни са различни исторически. Взимат се разнопосочни мерки, но имат едно и също направление и то е главно ограничаването".

Станчев е убеден, че има криене на данни по повод носителите на заболяването, например в Русия.

"Налива се ликвидност през банки при неособено ясни критерии".

По думите на икономиста най-добрата схема за предосавяне на ликвидност е от бюджета или от Европейския съюз (ЕС) между много посредници, които познават най-добре своите клиенти.

"За 10 дни тези загубите в отрасли като транспорт и туризъм у нас ще са равни на сумата, която ще бъде разпределена през Българската банка за развитие", твърди гостът.

"В такива случаи хората не могат да плащат данъци и да обслужват задълженията по кредитите си, затова банките предложиха тези кредити да не се смятат за лоши... Спира изпълнението на задълженията на длъжниците. Тези мерки са адекватни".

Красен Станчев уточни, че особено в този случай отделните юрисдикции се затварят в себе си.

"Най-вероятно половината от носителите на вируса го пренасят с почти нулеви признаци за симптом. А събитието е толкова необикновено, че нито една здравна система не е подготовена".

Икономистът прогнозира, че ще се увеличат бюджетните дефицити на държавите, а най-оптимистичният му сценарий е за криза, подобна на тази от 2008 г.

Целия разговор вижте във видео материала.