Любомир Дацов: Актуализацията на бюджета не е наложителна към момента

Любомир Дацов, финансист, бивш зам.-министър на финансите, В развитие, 01.04.2020

14:27 | 1 април 2020
Обновен: 01:24 | 6 юни 2020
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На този етап нищо не налага актуализация на бюджета. Основната причина е разбираема, но не е наложителна. Това каза Любомир Дацов, финансист и бивш заместник-министър на финансите, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.  

“Единствената причина е увеличаване на правото на дълг от страна на правителството до 10 млрд. лева. Това е оправдана стъпка. В тази обстановка човек трябва да е подготвен за различни сценарии. Към момента няма нищо спешно, което да налага такова бързане”.  

Според него няма как спадът да бъде до 3% от БВП на българската икономика за тази година, при положение, че няма сценарий, който да не предвижда спад в еврозоната над 6-7%.  

“Няма как загубата на данъчни приходи на годишна основа да бъде по-малко от 3,4 млрд. лева".  

По думите му в зависимост от различните сценарии и от мерките, които ще приложи правителството, минималната загуба на данъчни приходи ще бъде поне 3,5 млрд. лева.

“При малко по-лош сценарий, който е по-реалистичен, тази загуби ще стигнат поне до 4,5 млрд лева”, каза още финансистът.  

“Между другото 150 млн. лева по-ниско ниво на приходите спрямо същия месец на миналата година е доста приемливо спрямо това, което се случва около нас. Април обаче ще бъде с по-лоши данни. Да се надяваме пандемията да мине по-бързо и загубите за икономиката да бъдат по-малко”.  

Според Дацов преди да се вземе дълг, трябва да се вземат мерки за оптимизация на държавните разходи.  

“Досега не са предприети такива мерки. Може да започнем с 10% рязане на всички разходи, замразяване на всякакви актуализации, преразглеждане на капиталовата програма изцяло. Също - преразглеждане на субсидии, забавяне на субсидии, където може”.  

Той смята още, че мерките за подпомагане и мерките за оптимизация на бюджета трябва да бъдат много скоростни, актуализацията може да се случи и след 3-4 месеца.  

“Една от причините,  с които си обяснявам бързането на правителството, е че все още условията на финансовите пазари са добри и ако правителството вземе нов дълг сега, ще бъде при относително добри условия”.  

Целия разговор вижте във видеото.