В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

НАТО ще издигне днес знамето на Северна Македония в Брюксел

Марин Лесенски, програмен директор Програма „Европейски политики и гражданско участие“ в институт "Отворено общество", В развитие, 27.03.2020

15:06 | 27 март 2020
Марин Лесенски, програмен директор Програма „Европейски политики и гражданско участие“ в институт "Отворено общество". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Марин Лесенски, програмен директор Програма „Европейски политики и гражданско участие“ в институт "Отворено общество". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Знамето на Северна Македония днес ще бъде издигнато официално в Главната квартира на НАТО в Брюксел. Това стана възможно, след като на 20-ти март беше одобрен и последният необходим протокол от Испания и Северна Македония се присъедини към Алианса. Това каза Марин Лесенски, програмен директор Програма „Европейски политики и гражданско участие“ в институт "Отворено общество", в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

“Новините са много добри от гледна точка на България”, посочи Лесенски.

“След войните и дестабилизацията през 90-те години на миналия век, пътят към НАТО и Европейския съюз е единственият, който даде перспектива на Северна Македония за преодоляване на проблемите”.

Експертът коментира ситуацията в западнобалканската държава. Той посочи, че желанието за членство в ЕС ще провокира мобилизация на гражданите и въвеждането на дълго отлагани реформи, както се случи у нас.

“Изгубването на ясна перспектива доведе до едни много негативни икономически и вътрешнополитически процеси в Севена Македония и Албания... Страни като Русия и Китай се възползваха и разшириха влиянието си там”, коментира още Лесенски.

“ЕС трябваше да предприеме тази стъпка и да даде заявка, че той е сериозен към намеренията си за страните в региона”.

Според госта отлагането на процеса по започване на преговорите между ЕС и Северна Македония е сигнал, че страните, имайки се предвид и новата методология за присъединяване, няма да станат част от блока, ако не уважават неговите основни ценности.

“Това не важи за Черна гора и Сърбия, които имат подписани споразумения и преговарят по старата методология”, отбеляза Лесенски, но посочи, че конкуренцията все пак е добър стимул и за тях.

По думите на експерта България трябва да продължи да действа като защитник на присъединяването на Северна Македония в ЕС.

“Можем да дадем много като научени уроци и да търсим съюзници в блока. Хърватия например е друг съсед, които е заинтересован”, отбеляза той.