Преодоляна е една от пречките за присъединяване на Северна Македония и Албания към ЕС

Официално одобрение сега ще се чака от националните правителства

20:43 | 23 март 2020
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Европейските правителства възродиха надеждата на Северна Македония и Албания за членство в Европейския съюз, преодолявайки пречката от страна на Франция след месеци обсъждания, заяви официален представител на ЕС, цитиран от Bloomberg.  

Дипломатическите представители на ЕС препоръчаха Европейската комисия да предприеме необходимата стъпка за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания, заяви официалният представител, пожелал анонимност. 

В рамките на няколко дни интензивна работа зад кулисите, докато лидерите на ЕС се занимават с коронавирусната пандемия, дипломатическият пробив в Брюксел сега преминава към националните правителства за официално одобрение. Предстои министрите да разгледат сделката по време на видеоконференция във вторник. 

ЕС иска да запази жива перспективата за присъединяване на Северна Македония и Албания, за да се избегне политическа нестабилност в регион, все още белязан от войните в бивша Югославия през 90-те години. Блокът също така иска да предотврати политически вакуум, от който да се възползват Русия и Китай. 

Три други страни в региона започнаха преговори за присъединяване към ЕС: Сърбия през 2014 г., Черна гора през 2012 г. и Турция през 2005 г. 

Миналия октомври Франция блокира целта на ЕС да започне преговори за членство със Северна Македония и Албания през първата половина на 2020 г., настоявайки за по-строг контрол, за да се гарантира техният респект към върховенството на закона. 

За да отговори на притесненията на Франция, през февруари Комисията предложи промени в начина, по който ЕС проверява държавите, надявайки се да станат членки на съюза, като придаде по-голяма тежест на функционирането на съдебната система и демократичните институции. 

Сделката в понеделник в белгийската столица дава на Комисията възможността да изготви „рамка за преговори“ за Северна Македония и Албания.