Меркел търси споразумение с Макрон за Албания и Северна Македония

Натискът над френския президент се подновява, Меркел иска започване на преговорите присъединяване на двете страни

16:30 | 27 януари 2020
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Германският канцлер Ангела Меркел иска да постигне споразумение с френския президент Еманюел Макрон за започване на преговорите за присъединяване на Албания и Северна Македония към Европейския съюз на срещата на лидерите в Брюксел на 26 март, предава Bloomberg.

„Искаме двете държави да се доближат до Европейския съюз“, заяви Меркел в понеделник в Берлин преди среща с албанския премиер Еди Рама.

Коментарите на германския канцлер подновяват натиска върху Макрон, който през октомври наложи вето върху плана на ЕС да започне преговори за присъединяване на двете страни през първата половина на 2020 г. Той настоя за по-строг контрол, за да се гарантира спазването на върховенството на закона от двете страни. Ветото на Макрон предизвика политическо недоволство в страните от Западните Балкани, а премиерът на Северна Македония Зоран Заев впоследствие подаде оставка.

"И Албания, и Северна Македония постигнаха много по пътя си към ЕС и затова заслужиха началото на преговорите за присъединяване", каза Меркел. Германия се опитва да съживи надеждите за членство на двете страни в опит да избегне политическата нестабилност в регион, който все още се бори с последиците от гражданската война в Югославия през 90-те години на миналия век.

Берлин е загрижен и за нарастващото влияние на Русия и Китай на Балканите.