В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Не трябва да се търси друга алтернатива освен европейската интеграция на Западните Балкани

Николай Кръстев, журналист и международен анализатор, В развитие, 04.03.2020

20:38 | 4 март 2020
Обновен: 20:38 | 4 март 2020

Френското вето срещу Северна Македония и Албания за преговорите за присъединяването в Европейския съюз (ЕС) остана неразбираемо не само за кандидатите, но и за членовете на блока. Западните Балкани имат нужда от ЕС и трябва да се покаже, че само европейската интеграция е тази, която може да насърчава развитието на региона. Това каза Николай Кръстев, журналист и международен анализатор, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„По-добре е да не се търсят други алтернативи освен тази, свързана с Европейския съюз. След присъединяването на Северна Македония в НАТО и заради предстоящите преговори за членство в ЕС безработицата в страната е спаднала с близо 7%. Чуждестранните инвестиции също са на добри позиции. Албания също бележи ръст на чуждестранните инвестиции".

По думите му позитивните новини от Брюксел и Страсбург спрямо страните от Западните Балкани дават своя отпечатък върху тяхното икономическо развитие.

Той говори и за вътрешнополитическата ситуация в Северна Македония. 

"В Северна Македония няма единомислие и политическо съгласие за пътя към ЕС и това се отразява във вече започналата предизборна кампания в страната. Предсрочните парламентарни избори в Северна Македония ще се проведат на 12-ти април".

Според него ключово на тези избори е дали политиците в страната ще бъдат готови да подкрепят Преспанския договор.

"В Албания има перманентна политическа криза от средата на миналата година. Тогава опозицията излезе на протести срещу управляващите социалисти, а те бойкотираха провеждането на местните избори".

Кръстев коментира, че от началото на тази година се вижда задълбочаване на напрежението между премиера и президента на Албания, въпреки че те са коалиционни партньори в управлението. "Говори се, че това е битка за спасяването на Албания", отбеляза той.

"Всичко това е лош сигнал относно това как ще изглежда европейската перспектива на Албания, тъй като тя е ключов елемент в региона".

Вижте целия разговор във видеото.