Препоръката на ЕК за преговори със Северна Македония и Албания остава в сила

Комисията представи доклади за напредъка на двете страни

15:10 | 2 март 2020
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) представи актуална информация за напредъка на Албания и Северна Македония при по-нататъшните реформи относно върховенството на закона, по-специално в областите, определени от Съвета през юни 2018 г.  Според доклада двете държави са отчели видими и трайни резултати.

Поради това препоръката на Комисията за започване на преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония продължава да е в сила.

В рамките на подготовката за срещата на върха между ЕС и Западните Балкани, която ще се проведе на 6 и 7 май в Загреб, Комисията ще представи план за икономическо развитие и инвестиции за региона. В представената днес актуализирана информация ЕК описва прогреса на двете държави.

Албания регистрира напредък в изпълнението на съдебната реформа и в процеса на проверка на съдиите и прокурорите по отношение на постиженията в борбата с корупцията и организираната престъпност, включително по повод отглеждането на канабис и трафика на твърди наркотици.

Актуализираната информация относно Северна Македония обхваща важни ходове във връзка с подсилване на независимостта на съдебната система, сред които неотдавнашното приемане на преразгледания закон за прокуратурата. Тя се справя все по-добре в борбата с корупцията и организираната престъпност и отбелязва успехи относно реформата на разузнавателните служби и публичната администрация.

През април 2018 г. ЕК препоръча започване на преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония. През юни 2018 г. Съветът отчете постигнатия напредък и очерта пътя за започване на преговорите за присъединяване. След като Комисията отправи допълнителни положителни препоръки през май 2019 г., Съветът отложи решението си за юни, а след това за октомври 2019 г., преди да реши да се върне към въпроса за разширяването преди срещата на върха в Загреб през май 2020 г.

Очаква се през март 2020 г. Съветът по общи въпроси да обсъди бъдещите действия по политиката на разширяване на база на преработената методология.

След няколко месеца ЕК ще представи по-подробна оценка на цялостния просперитет на всички държави партньори, обхванати от процеса на разширяване.