Макрон даде зелена светлина на Северна Македония и Албания

Двете страни ще започнат преговори за присъединяване, ако докладът за тях, който ще бъде публикуван през март, е положителен

18:00 | 15 февруари 2020
Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg
Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Президентът на Франция Еманюел Макрон отстъпи за членството на Северна Македония и Албания в Европейския съюз (ЕС). По време на конференцията по сигурността в Мюнхен той посочи, че ще позволи на двете страни да започнат преговори за присъединяване, ако докладът за тях, който ще бъде публикуван през март, е положителен, пише Investor.bg.

Коментарите на Макрон изглежда, че слагат край на „замразяването“ на процеса по присъединяване на двете балкански страни към ЕС и уверят други европейски лидери, че Франция все още подкрепя разширяването на блока.

"Чакаме доклада (на Европейската комисия) през март. В зависимост от това, ако резултатите са положителни и се установи доверие, тогава би трябвало да сме в състояние да започнем преговорите", каза Макрон на конференцията.

Той отказа да одобри започването на преговори за членство на срещата на върха на ЕС през октомври 2019 г. и поиска промяна на процеса на приемане на нови членове, припомня информационната агенция. Един френски министър определи процеса на присъединяване като "безкрайна сапунена опера".

Още по темата прочетете в Investor.bg.