В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Влизането в еврозоната няма да има моментален ефект на цените на имотите

Николай Георгиев, мениджър „Оценки и консултационни услуги“ в Colliers, във "В развитие" 16.11.2023 г.

18:40 | 16 ноември 2023
Обновен: 14:04 | 13 май 2024
Автор: Георги Месробович

В Централна и Източна Европа и в Скандинавския регион се наблюдава свиване и спад на имотните сделки. Инвестиционният обем  Централа и Източна Европа в момента е малко над 3милиарда евро, като предходни години отчитат около 11 милиарда евро. Влизането на България в еврозоната и приемането на еврото не се очаква да има моментален ефект на пазара и цените, но лихвените проценти ще бъдат диктувани от ЕЦБ, това коментира Николай Георгиев, мениджър „Оценки и консултационни услуги“ в Colliers, в предаването „В развитие“ с водеща Веселина Спасова.

Различните сегменти от имотния пазар се движат с различна скорост, търговските имоти са на много добра пазарна цена, която се подхранва от бързия темп на ръста на приходите на хората и високото търсене, каза Георгиев. В София има два търговски парка, които са в процес на строеж и 2 във фаза проектиране, като единия от тях е в много напреднал стадии и скоро започва строеж. Ритейл парковете се развиха добре, а от своя страна и моловете се радват на рекордни наеми спрямо 2019 г., която бе последната преди Covid кризата да удари и имотния пазар, обясни гостът.

Доминиращият сегмент, от гледна точка на инвестиционен обем, е индустриални, логистични и офис площи, като инвестиционният обем е около 150 милиона евро, а на годишна база предходни години отчитат 250-300 милиона евро, но гостът обясни, че последното тримесечие от всяка година е най-силно, като за миналата година около 77% от сделките и инвестициите са се осъществили именно през последното тримесечие.

В Централна и Източна Европа и в Скандинавския регион се наблюдава свиване и спад на сделките, това гостът обясни, че се дължи на инвеститорите, които чакат спад на лихвените проценти и липсата на натиск върху продавачите да продават. Инвестиционният обем в Централа и Източна Европа в момента е малко над 3милиарда евро, като предходни години отчитат около 11 милиарда евро. У нас от своя страна задлъжнялостта и лихвите по ипотечните кредити са много ниски.

Влизането на България в еврозоната и приемането на еврото не се очаква да има моментален ефект на пазара и цените, защото имотите се търгуват и в момента в евро. От друга страна има много ползи като това, че търговски бихме изглеждали по-добре, показвайки, че имаме добро ниво и стабилност, за да сме приети в еврозоната, обясни гостът. Другата промяна би била, че лихвите по ипотечните кредити ще бъдат диктувани от ЕЦБ и няма да имаме толкова ниски лихвени проценти, което не е стандартно за останалата част на Европа. Геополитическата ситуация не влияе пряко на имотния пазар в страната, но основните притеснения на инвеститорите са затруднената бюрокрация и липсата на ликвидност.

Офис площите в столицата възлизат на 2,4 милиона квадратни метра клас A и B, като 12,5% от клас A имотите са празни, а от клас B - 13,5%, а наемите се повишиха и преминахме нивата от 2019 г. Съотношението между флекс офиси и традиционните е около 3%, като интереса в последните 2 години е много бурен, обясни гостът. Като не само тези, които са се адаптирали към хибридния модел, а се наблюдава и корпоративно търсене.

Гостът обясни, че е умерен оптимист за идната година, като ако глобална рецесия се случи не би подминала България, но дори и да се случи, той очаква по-леко падане у нас. Той допълни, че инфлация ще се наблюдава за 2024 г., но през 2025 г. се очаква да влезне в нормални граници.

„В рецесия обикновено се появяват повече опуртюнистични инвеститори; интересът се преформатира към инвеститори, които са с готов капитал и са готови да поемат по-голям риск.“

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.