Високите цени на имотите увеличават покупките „на зелено“

инж. Георги Шопов, председател на НАСП и управляващ собственик на Тобо Груп, „Имот: взет или нает“, 10.11.2023 г.

14:52 | 10 ноември 2023
Автор: Антоанет Василева

Никога не правя компромис с конструкцията на сградата, защото от нея зависи живота и здравето на хората. Ако една конструкция не е направена в съответствие с нормите – като проектиране и изпълнение и няма контрол и на двете нива – проект и изпълнение, тя застрашава живота на хората. Това заяви инж. Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи и управляващ собственик на Тобо Груп, в подкаста „Имот: взет или нает“ с водеща Снежана Стойчева.

Интересът към ново строителство и покупка на зелено се увеличава с оглед на високите цени. През последната година и половина заради инфлационните процеси в икономиката и обществата, цените на жилищата се покачиха с 20-30%, докато доходите на гражданите не са се увеличили, което намали подписаните договори. Но интересът към строителство на зелено е увеличен именно заради високите цени, тъй като се купува с 25% под цената, която ще се плати, ако сградата е завършена, коментира Шопов.

Други предимства са възможността за разсрочено плащане, индивидуален проект, довършване според необходимостта – поради тези фактори интересът към покупка на зелено ще продължава да е висок, смята той.

„Имотният пазар е вечен, защото и в България, и в целия свят се стремим към по-хубави жилища.“

Според Шопов на база 30 годишен период, в който са наблюдавали цената на жилищата – тя непрекъснато расте. Покачването е естествен процес, който е обвързан с инфлацията и цените в големите градове, където има работни места, ще продължат да поскъпват. Ако търсенето на жилища намалее – тогава цените ще спаднат, тъй като няма да има кой да купува или строежите ще станат много повече, посочи председателят на НАСП.

Данък сгради е много нисък в България – по-голямата част, която собственикът плаща, е такса смет. Шопов смята, че е изключително некоректно, тъй като по този начин общината прави една такса за събиране на смет – данък, защото не смее да вдигне данък сгради.

„Младите хора имат друга култура и предпочитат висока луксозна кула с обслужващи функции като фитнес, магазини и т.н.“

Теорията за вертикалния град е много проста – вместо да има голяма плътност на застрояване без прилещажа инфраструктура, се прави висока кула, която обира необходимостта от повече жилища, а около нея е свободно и зелено. Тя е много разумна, но за съжаление се представя негативно на нашето общество – има опасения за едновременно голяма плътност и висока етажност, но по цял свят се строят високи жилищни сгради, обясни Шопов.

„Към момента отношението е негативно, което е неправилно с оглед на науката градоустройство и комфорт на живот.“

София е много добре устроен град благодарение на плана „Мусман“, тъй като е започнал да се развива като град сравнително късно след Освобождението, когато науката градоустройство вече е съществувала.

Благодарение на социализма, който можеше да си позволи разхищение на площи градът не се уплътни – това трябва да се запази и разумно да се управлява, изтъкна Шопов.

В областта на градоустройството законодателството, което формира градската среда, има две положителни неща – регулирането по чл. 16, който гласи, че 25% от площта на имотите отива за обществени площи. По този начин се получава цялостен и издържан хармоничен план. Проблемите, които създадохме в новите квартали като Манастирски ливади, дойдоха от това, че се позволяваше да се градоустройства на парче. Самото градоустройство изключва работата на парче – трябва да се работи в голям обхват територия, коментира още Шопов.

Според него положителното през последните години е преструктурирането на жилищните комплекси – всички частни имоти се изнасят като площ и собственост в друга част, която е незастроена и там се получава нов модерен комплекс, регулирано по правилата на Закона за устройство на територията, а не по правилата за комплексно застрояване. Проблемът е, че това трябваше да случи още преди 30 години, подчерта Шопов.

Като тенденция през последните години председателят на НАСП определя по-малките апартаменти, тъй като това можем да си позволим като общество.

По изискванията на закона и наредбата се прави отделен проект на енергийна ефективност на всяка сграда, която минава два контрола – така сградите, които се изграждат напълно отговарят на директивите за енергийна ефективност.

Целия коментар слушайте в подкаста.

Всички епизоди на подкаста "Имот: Взет или нает" може да чуете тук.